Sănătate la pahar - este ceea ce spun locuitorii unei comune din Timiș că beau de la robinetele din casele lor. Se întâmplă în localitatea Ghilad, unde apa de la sistemul centralizat este tratată cu ozon, procedură care îi crește nivelul de oxigen și i-ar da proprietăți antiseptice. Așa că apa e la mare căutare şi se găseşte şi la... drumul mare - inclusiv oameni din alte sate învecinate vin cu bidoanele să se alimenteze de la pompele instalate pe marginea drumului. De mai bine de 3 ani, de când apa de Ghilad este tratată cu ozon, vestea calității sale s-a răspândit și în satele vecine. Oamenii vin de la zeci de kilometri după această apă, care ar avea de până la 13 ori mai mult oxigen în compoziție.
"La două săptămâni vin și iau 8 sticle din-astea. MUSCĂ Este ceva, odată ce e așa de bună... se simte la gust că e altfel."
"Îi foarte bună. Și peste tot îi bună, nu numai într-un loc, peste tot îi bună apa."
"N-are nici un gust, n-are nimic, este o apă extraordinar de bună."
Apa de Ghilad este forată la aproape 200 de metri adâncime. Nu ar fi potabilă, pentru că este plină de nitriți, fier și alte elemente care pot fi dăunătoare. Prin tratarea cu ozon devine însă pură.
"Pe aici vine apa. În primul rând se face electroliză la această apă. După aceea intră în acest tub unde se face balbotarea între ozon și apă. MUSCĂ După care vine trimisă în rețea", spune Cornel Guran, primarul comunei Ghilad.
Sistemul de tratare a apei cu ozon a costat aproximativ 1,2 milioane de euro, fonduri guvernamentale.
"Prin tratarea cu ozon se obține o apă pură din punct de vedere bacteriologic și chimic. MUSCĂ Apa tratată cu clor, nici n-am vrut să mai aud de așa ceva pentru că ea este nepotabilă, nu este sănătoasă pentru organism și nici nu poți să o controlezi, să fie în toată instalația aceeași cantitate de clor", adaugă Cornel Guran, primarul comunei Ghilad.
Locuitorii din comună spun că nici măcar apa îmbuteliată nu este mai bună decât cea care curge la robinetele lor.
"Hrănitoare, eu nu mai beau sucuri, nu mai beau altă apă în afară de asta de la noi. MUSCĂ Nu-i scumpă. Să vă spun sincer, nu știu cât îi dar nu plătim mult. O folosesc și la animale și peste tot, numai de la sursă și avem cam 1 milion la 3 luni."
Aproape 500 de localnici din Ghilad sunt racordați la sistemul centralizat de alimentare cu apă, dintr-un total de aproximativ 1200. Autoritățile locale au amplasat pe marginea drumului principal câteva zeci de pompe de apă, de unde se poate alimenta oricine dorește.