Au smuls sute de vieți din ghearele morții. Au intervenit în mii de situații excepționale de la incendii și accidente până la calamități naturale. În schimb, muncesc într-o clădire a cărei pereți crapă pe zi ce trece. Peste 100 de pompierii de la Detașamentul 2 din Timișoara lucrează într-un un monument istoric inaugurat în 1906. Între timp, trăsurile cu cai au fost schimbate cu autospeciale, pompierii civili cu pompierii militari, dar clădirea nu a mai fost renovată. "Așa arată un dormitor din Detașamentul 2 de pompieri Timișoara. Prin pereții scorojiți se infiltrează apa, iar parchetul și caloriferele nu au fost schimbate de mai bine de 30 de ani"- Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timişoara.
"În ultimii cinci ani sau cel puțin de când sunt eu nu au survenit modificări deloc. Nici de întreținere nici de nimic. 03:20:13:16 plus 03:20:23:08 Condițiile sunt destul de grele."
"S-au făcut eforturi foarte mari pentru a fi igienizată clădirea și a se face modernizări, dar nu se poate din moment ce este o clădire monument istoric."
"Condițiile sunt cele pe care le-ați văzut și dumneavoastră. Schimbări majore nu au fost. S-a reparat acoperișul și în rest... nu."
Proiectată de un arhitect maghiar acum un secol, cazarma pompierilor nu a fost reabilitată niciodată. Motivul - nu a fost clarificat statutul juridic. Reprezentanții Primăriei Timișoara au aflat abia în 2014 că imobilul le aparține de 6 decenii.
"În 1955 există o decizie de Sfat Popular la nivelul respectiv prin care clădirea este transmisă în folosință gratuită Ministerului Afacerilor de Interne. În 2014 dacă nu mă înșel, la verificarea cărților funciare am văzut că această decizie nu este înscrisă și că primăria rămâne proprietar", spune Dan Diaconu, viceprimarul orașului Timișoara.
De la sfârșitul anului 2015, proprietarul clădirii este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Reprezentanții ISU Timiș spun că imobilul va fi reabilitat cu fonduri europene. Până atunci, cei peste 100 de pompieri se vor muta într-o clădire renovată.
"Această relocare va avea loc în această lună. S-au mai făcut reparații, dar cel puțin reparații capitale... sau nu a putut fi vorba de reparații capitale la această clădire. Sunt anumite porțiuni prin care apa trece și ajunge în clădire fapt pentru care există riscul de a deteriora și mai rău", spune Lucian Mihoc, Inspector Șef ISU Timiș.
Proiectul de restaurare trebuie avizat de Ministerul Culturii. O situație similară a avut loc la Stația de Pompieri Deta, acolo unde abia după 6 ani au fost obținute avizele pentru demararea lucrărilor.
"Clădirea a fost renovată în anul 2012 și a ținut 2 ani de zile renovarea, până în anul 2014. Demersurile s-au făcut încă din anul 2006.
Restaurarea Detașamentului 2 de pompieri din Timișioara ar costa între 4 și 6 milioane de euro", explică Bogdan Mutu, purtător de cuvânt ISU Timiș.
Restaurarea Detașamentului 2 de pompieri din Timișioara ar costa între 4 și 6 milioane de euro.