Aparatul de rezonanță magnetică nucleară din cel mai mare spital din vestul țării funcționează în reprize. Este vechi de 15 ani, și, deși ar fi trebuit să fie scos din uz în urmă cu cel puțin 8 ani, pune pacienții pe dumuri de fiecare dată când se strică. Bolnavii fie sunt reprogramați, fie trebuie să plătească investigațiile din buzunarul propriu sau, în cel mai fericit caz, sunt direcționați spre o clinică privată parteneră a spitalului. În ciuda solicitărilor făcute de conducerea unității sanitate din Timișoara la Ministerul Sănătății, din Capitală nu a venit niciun răspuns cu privire la fondurile necesare achiziționării unui nou aparat RMN. „Sunt situații în care se deteriorează bobina de examinare pe un segment sau sunt situații în care se defectează bobina principală a aparatului, iar atunci nu mai putem lucra deloc”, explică conf. dr. univ. Florin Bîrsășteanu, șeful secției de Radiologie.
După 15 ani, singurul RMN al Spitalului Județean de Urgență din Timișoara are la activ peste 40.000 de examinări și o serie de reparații, care a pus pacienții pe drumuri.
„Au fost probabil zile, uneori o săptămână, două, care a necesitat schimbarea unor piese care nu se găseau în Europa și au fost aduse din Japonia sau din statele Unite. Din păcate, este un aparat vechi, foarte vechi, ai cărui tehnologie este foarte mult depășită”, adaugă conf. dr. univ. Florin Bîrsășteanu, șeful secției de Radiologie .
RMN-ul vechi are asigurare, pentru care spitalul achită anual peste 50.000 de euro. Deși reparații se tot fac, aparatul trebuia să iasă de mult la pensie.
„E un aparat demult ieșit din normele de casare. Țările cu sisteme de sănătate bine puse la punct, performante, unde rata de utilizare a unei asemenea instalații și reînoirea acestei instalații este de 5-7 ani”, continuă Bîrsășteanu.
Pacienții care vin la Spitalul Județean de Urgență pentru astfel de investigații sunt nemulțumiți de aparatul învechit și zgomotos.
„Cum plătim CAS-ul și toate cele, cum să fie? Trebuie să aducă aparatură nouă.”
„Dacă nu au tehnologie, nu au cum să îți dea un diagnostic corect.”
„Aștepți zile întregi ca să fii programat la un RMN de ăsta.”
Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Timișoara a solicitat Ministerului Sănătății alocarea de fonduri pentru achiziționarea unui nou RMN, însă fără rezultat.
„La cursurile anului 2016 am avut 3 adrese către Ministerul Sănătății, plus o întrevedere personală cu Ministrul Sănătății în luna noiembrie, în care am explicat personal privind importanța dotării și achiziționarii și dotării de către Spitalului Județean a unui aparat RMN de ultimă generație Nu am primit nicio aprobare financiară pentru achiziționarea unui aparat RMN”, susține Marius Craina, managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara.
Anual, la Spitalul Județean de Urgență sunt internați aproximativ 45.000 de pacienți din partea de vest a țării.