Restauratorii de ieri, formatorii celor de mâine. Cei 6 specialiști în restaurare de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva se apropie de vârsta pensionării. Pentru ca meseria lor să fie practicată în continuare, restauratorii își pregătesc de acum discipolii. Ei sunt elevi de clasa a 10-a de la Liceul de Arte Plastice din Deva. Liceenii participă la o școală de vară în care învață ce presupune resturarea pieselor de patrimoniu și cum se lucrează cu diferite materiale, de la ceramică sau sticlă până la fier sau hârtie. Aceastea sunt doar câteva dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un bun restaurator. La muzeul din Deva sunt acum 6 astfel de specialiști. Pentru că restaurarea, spun ei, nu se învață de azi pe mâine, au început deja să îi pregătească pe cei care le vor lua locul.
"Ar fi nevoie de personal, că este material de restaurat, dar... aici îi vorba de o muncă migăloasă, care îți cere multă răbdare și intuiție și talent și cunoștințe", povestește un restaurator.
"Colectivul laboratorului din Deva se apropie de pensionare și am vrea să predăm cunoștințele noastre pe care le-am acumultat de-a lungul atâtor ani. Meseria de restaurator nu este așa de căutată de tinerii de astăzi", spune Ioana Popițiu, restaurator muzeu.
Să restaurarezi piese de patrimoniu e solicitant, dar și interesant, spun elevii care participă la școala de vară. Nu sunt însă foarte siguri că vor și urma o carieră în domeniu.
"M-ar tenta o carieră în acest domeniu, nu mi se pare așa de ușor de făcut."
"Este foarte interesantă restaurarea, și e foarte folositoare pentru grupa noastră de ceramică și pur și simplu și în viața de zi cu zi."
"Chiar dacă nu urmează mai departe restaurare, și urmează arte, vor avea probleme tehnice și vor trebui să își restaureze propria lucrare și cred că îi util", explică Ana Iancu, profesor Liceul de Arte Plastice Deva.:
Din fiecare generație a liceului de arte din Deva, doar 2 absolvenți urmează această specializare. Salariul unui restaurator angajat la o instituție muzeală nu depășește 1.500 de lei.