Comercianţii care vând alimente decongelate trebuie să afișeze la vedere această informație, astfel încât cumpărătorii să știe ce mănâncă. Regula, impusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, a intrat în vigoare astăzi și se aplică patiseriilor, cafenelelor, cantinelor și șaormeriilor care folosesc produse decongelate. La Galați, au apărut astfel de anunțuri puse la vedere, iar acolo unde nu erau, vânzătorii au dat asigurări că folosesc doar produse prospete scoase de la frigider.
Angajat patiserie: "Nu folosim decongelat nimic, și marfa este materia primă, totul este proaspăt și preparate și mozzarela și...mă refer așa, măsline, toate."
Comercianții sunt obligați să afișeze dacă alimentele pe care scot la vânzare sunt din produse decongelate. Unii cumpărători spun că vor ține cont de această informare și vor fi mai selectivi atunci când își cumpără un sandwich sau foietaje.
"Produsele congelate și decongelate deja încep să-și piardă proprietățile organoleptice. Ar trebuie să știe românul ce mănâncă nu să bucure că dă puțini bani pe mâncare cea de toate zilele."
"Şi pâinea care vine ....vine tot congelată și se coace pe la noi și tot așa, dar pâinea obligatoriu trebuie să o cumpărăm."
Alții însă cred că alimentele decongelate au aceleași proprietăți ca și cele proapete.
"Am mai luat și știu că-mi place."
"Sunt doar congelate și nu-și pierd proprietățile."
Medicii avertizează că prin decongelare au loc procese care modifică valoare nutritivă a alimentelor.
Valentin Boldea, medic de familie: "Prin fenomene repetate de congelare - decongelare aceste procese se amplifică exponențial astfel încât alimentele pot deveni adevărate pericole pentru sănătate publică producând, cum spuneam, enterocolite, toxiinfecții alimentare sau putând avea efect alergenic."
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor spun că vor efectua controale la punctele de vânzare pentru a se asigura că se face o informare corectă a cumpărătorilor.
reporter: Dana Costache
operator: Ionuț Mocanu