Prosperitate pe bani europeni
Bodoc este una dintre comunele-model din judeţul Covasna, care a înflorit în ultimii ani datorită proiectelor cu fonduri europene şi de la bugetul de stat, derulate de autorităţile locale. Are străzi asfaltate, reţele noi de apă-canalizare şi reţele modernizate de electricitate. Confortul locuitorilor nu este însă singurul scop pentru care Primăria pregăteşte proiect după proiect. În Bodoc există şi o strategie de atragere a turiştilor. Cea mai nouă investiţie în acest sens este un teren de curse pentru atelaje trase de cai, realizat după normele internaţionale şi despre care specialiştii spun că este cel mai bun din România.
Oricine ajunge în oricare din satele comunei Bodoc poate să laude hărnicia şi interesul gospodarilor pentru păstrarea localităţii curată şi atractivă pentru ochiul vizitatorului. Cu toţii au înţeles că satul este oglinda lor şi se fălesc cu frumuseţea locurilor în care s-au născut.
"Este frumos, frumos. Punem flori, curăţăm înăuntru şi afară" localnic.
"Drumurile sunt mai bune, au făcut şi şanţurile şi podurile. Sunt mândră, că aici m-am născut şi am copilărit" localnic.
Florile şi ornamentele care decorează străzile vin însă după ani întregi în care autorităţile au muncit şi au şi reuşit să atragă fonduri atât de la Uniunea Europeană cât şi de la Guvernul României. Peste 2 milioane de lei au fost investite încă din 2007 în alimentarea cu apă a satelor din comună. Aproape 3 milioane de lei au fost investite în reţeaua de canalizare. Peste 13 milioane de lei, din care 11 de la UE, au fost atrase pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri locale şi înfiinţarea unui centru de servicii sociale. În localitate s-a construit şi un centru de tratament cu ape minerale, cu 200.000 de lei, tot bani europeni iar cea mai nouă investiţie, baza hipică, se pregăteşte să găzduiască concursul inaugural.
"Am fost la foarte multe concursuri, atât în ţară cât şi în străinătate. Pot să vă spun că această bază seamănă cu o bază sportivă din Olanda. Nu m-am aşteptat să fie un teren atât de bine pregătit, ierbat, obstacolele sunt excepţionale", Nicolae Nistor - participant concurs de atelaje.
Primarul spune că nimic nu s-ar fi realizat fără ajutorul localnicilor, oameni săritori şi responsabili.
"Când vezi că vin oameni din localitate, nu trebuie să mergi după ei, să-i rogi..au venit femei, tineretul, copiii. Au venit tractoriştii, au cosit, au luat fânul, chiar mă bucur foarte mult şi mulţumesc!", Fodor István - primarul comunei Bodoc.
În satul Olteni există o adevărată comoară - castelul Miko, vechi de aproape 200 de ani, cumpărat în 2014 de Consiliul Judeţean şi de Primăria Bodoc, cu suma de 250 000 de lei, din fonduri proprii.
"Primăria Bodoc a reuşit să obţină fonduri chiar şi din Ungaria. 2 milioane de forinţi vor fi investite în reabilitarea picturii din interiorul castelului iar când întreg procesul de restaurare va fi gata acesta va fi cu adevărat reaşezat pe harta culturală şi turistică a judeţului", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.
Localnicii comunei Bodoc au înţeles rapid că toate investiţiile trebuie susţinute şi valorificate la maximum. Încet-încet zona se dezvoltă şi turistic. Para Zoltan este primul proprietar de pensiune din comună. A construit-o pe bani europeni - 100.000 de euro şi vrea să practice aici agroturismul de calitate.
"Eu cred că este, în primul rând, cel mai important să trăieşti viaţa la ţară pe care să o arăţi după aceea turiştilor şi aşa va fi autentic şi de încredere", Zoltán Para - proprietar pensiune.
Omul are, lângă pensiune, o mică gospodărie ţărănească, cu păsări, animale şi flori. În beciul săpat în munte cu mâinile sale stau la adăpost toate bunătăţile pregătite pentru vizitatori iar în cuptorul din curte se fac pâinile rumene. Bodoc este o comună cu doar trei sate, situată la doar 10 minute de oraşul Sfântu Gheorghe.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News