Proiect ambițios: o scoală în Senegal

Data publicării:
scoala senegal

Timișorenii vor să construiască o școală în Senegal. Departamentul de Asistența Socială din cadrul Universității de Vest, împreună cu 2 asociații din străinătate, vrea să strângă 17 mii de euro și să ajute ridicarea primei unități de învățământ din istoria unui sat defavorizat, unde 70 de copii visează să învețe să scrie și să citească.

La împlinirea celor 25 de ani de existență, Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara s-a înscris într-un proiect ambițios: vrea să dăruiască o scoală unor copii din Senegal, care nu au acces la educație.

”Evidentă o scoală este importantă în orice comunitate umană atunci când există accesul limitat la educație. Educaţia înseamnă până la urmă stabilitate, înseamnă o predictibilitate pentru acești copii, care vor fi viitori adulți să spunem funcționali”, a declarat Cosmin Goian, director Departamentul de Asistență Socială, UVT.

Școala care va fi construită în satul Gumbal va fi și prima din istoria micii localități senegaleze. 70 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, vor avea șansa să învețe să scrie şi să citească.

”Gândiți-vă că este un prim pas pe care îl facem. Va fi la început o şcoală mica, avea două clase şi este destinată celor mai mici copii. Practic, facem un prim pas spre alfabetizarea copiilor dintr-o zonă în care, paradoxal, în 2018 nu există scoală”, a declarat lect. univ. Adrian Păşcuţă, Departamentul de Asistență Socială, UVT.

”Există un teren acolo, destul de mare, unde va fi amplasată școala. Va fi şi un loc de joacă. Avem unde să facem acest proiect, singura problemă este că trebuie să găsim banii pentru el”, a declarat Eduard Dobre, directorul Organizației Centrale a Familiilor Kolping.

Proiectul ambițios, care încearcă să adune din donații şi sponsorizări suma de 17 mii de euro, este derulat de Asociația LaRotllana Badalona - Barcelona, Spania și Organizația Centrală a Familiilor Kolping din România.

”Cea mai apropiată școală pentru ei este la trei kilometri distanță. Drumul e dificil din cauza condițiilor meteo. În timpul anului, ei au şase luni de vreme ploioasă şi este imposibil să străbată drumul în astfel de condiții”, a declarat Salvador Periago, membru Asociația LaRotllana.

Cei interesați să doneze, sunt așteptați să contacteze Departamentul De Asistență Socială a Universității de Vest Timișoara sau una dintre cele două asociații implicate în proiect.

reporter: Mihaela Creţu/ operator: Dan Petcu

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri