Fructe, legume, lactate, dulcețuri sau ciocolată de casă - toate, produse tradiționale, făcute acasă din ingrediente naturale. Asta găsesc locuitorii din Deva la piața volantă deschisă astăzi în centrul vechi al orașului. Oamenii spun că este nevoie de o alternativă pentru mâncarea pe care o găsim în magazine. Producătorii vor vinde marfa în fiecare săptămână, în zilele de joi și vineri, în centrul orașului. „Brânză de burduf și brânză de oaie. Cum vi se pare ideea acestei piețe aici în centrul Devei? Foarte bună, foarte bună. Noi ținem mult la tradițiile astea românești.”
„Slănină și cu brânză. Sunt mai bune produsele tradiționale decât cele din magazin? Normal, normal, ești mai aproape de natură.”
Peste 20 de mici producători din 5 județe își prezintă marfa în piața volantă din centrul istoric al Devei. Oferta este bogată, de la produse lactate sau din carne până la legume de sezon sau dulcețuri și ciocolată de casă.
„Avem mai multe, de porc, de oaie, brânză, sunt produse tradițonale, făcute de noi”, spune un producător.
Plăcintele pădurenești, făcute chiar în fața cumpărătorilor, sunt o adevărată tentație. Cu diferite umpluturi, plăcintele sunt printre cele mai apreciate produse din piață.
„Bunica mea, de la ea am învățat eu, cred că și ea de la bunica ei, nu se știe de când este”, adaugă un alt producător local.
„Cu brânză, cu brânză și mărar care este tradițională în zona noastră, a pădurenilor, cu varză și ciuperci, cu dulceață”, mai spune același producător.
Scopul pieței volante este acela de a promova produsele tradițonale. Un astfel de comerț prezintă de asemenea avantaje atât pentru micii producători, cât și pentru cumpărătorii din oraș.
„Micii producători au posibilitatea desfacerii directe a produselor din gospodăriile proprii, eliminându-se astfel verigile intermediare, iar cumpărătorii pot achiziționa fructe și legume proaspete la preț de producător”, explică Mona Voinescu, purtător de cuvânt al Primăriei Deva.
Piața volantă va fi deschisă în fiecare săptămână, joia și vinerea. Pentru fiecare zi, producătorii achită către bugetul local o taxă de 5 lei pe metrul pătrat pentru utilizarea domeniului public.