Pentru că măsurile de prim ajutor, esențiale oricărui individ și importante în situații de urgență, nu sunt predate în școli, o asociație de studenți mediciniști din Timișoara a hotărât să facă o schimbare în acest sens. Tinerii au pregătit un curs practic pentru elevi. Cu ajutorul lor, copiii de gimnaziu și cei de liceu au invatat cum se face resuscitarea cardio-pulmonară și cum să acționeze în cazul unui accident. „Vom administra cele două respirații. La fel, cum procedăm? Deschidem calea aeriană ca să putem să îi introducem aerul în plămân, cu deosebire de data asta că trebuie să îi pensăm și nasul, ca să nu iasă aerul pe care noi îl suflăm în gură să nu iasă pe nas”, explică profesoara.
Împărțiți în câte patru grupuri, studenții de la medicină le-au explicat elevilor de la Liceul Tehnologic "Romulus Paraschivoiu" din Lovrin cum pot salva o viață. Preț de trei ore, ei le-au exemplificat cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonară sau tehnica Heimlich, cum se imobilizează o fractură sau cum trebuie să scoată o victimă dintr-o mașină accidentată.
„Foarte important când scoatem o persoană din mașină să avem grijă la gâtul ei. De ce? Pentru că poate avea o fractură. Așa că o să o susțin cu umărul și vin și pun mâna pe umăr.Susțin cu umărul capul, vedeți?”
Toți elevii au fost încântați de noua lecție.
„Nu știam până acuma ce să fi făcut dacă vedeam o persoană inconștientă, acum baza o știu, am priceput-o și e foarte interesant.”
„Păi dacă cineva e în pericol, aș putea să îi acord primul ajutor. E prima dată când înveți astfel de măsuri de prim ajutor? Da:”
„Mi se pare foarte util pentru că putem salva o persoană, putem salva o viață.”
În prezent, în România, măsurile de prim ajutor nu sunt predate în școli, decât elevilor care participă la concursul Sanitarii Pricepuți, organizat de Societatea Națională de Crucea Roșie din România în colaborare cu Ministerul Educației.
„Te poți întâlni mai tot mereu cu astfel se situații când o persoană e rănită sau are o problemă și nu știi ce să faci. La noi în școală profesoara de biologie chiar swe ocupă de treaba asta pentru că are o echipă cu care va participa la concurs în viitorul apropiat și o parte dintre copii au câteva noșiuni, dra sigur că aici pot să învețe mult mai multe”, explică Olivian Dulea, profesor.
Cursul interactiv a fost organizat de studenții mediciniști din cadrul EMSA Timișoara. La cursurile lor au participat 40 de elevi.
„Am observat în jurul nostru o nevoie de un curs de genul ăsta. Mergi pe stradă și se întâmplă o situație, pică un om, se adună lume în jurul lui și nimeni nu știe ce să îi facă. 07:06:28 MUSCĂ 07:06:41 Dacă reușim cumva să ... schimbare considerabilă”, completează Daniel Lunca, inițiatorul proiectului.
Până în prezent, echipa de studenți din cadrul EMSA au susținut workshop-uri în peste 30 de școli din Timiș.