Prea puţini rezidenţi pentru Braşov. Cei 111 absolvenţi de Medicină au la dispoziţie doar 48 de locuri

Data publicării:
REZIDENTI BRASOV

Deşi spitalele duc o lipsă acută de medici, tinerii care termină facultatea şi vor să profeseze trebuie să se înghesuie pe locurile puţine pe care le alocă Ministerul Sănătaţii pentru rezidenţi. La Braşov, deşi spitalele au cerut 124 de medici rezidenţi, Ministerul Sănătaţii a alocat doar 48. Asta în condiţiile în care de pe băncile Facultăţii de Medicină din oraş doar în acest an au ieşit peste 100 de doctori, iar alte centre universitare care nu au o tradiţie foate mare au primit şi de două ori mai mulţi medici.   

În acest an Facultatea de Medicină din Braşov a avut cea mai mare promoţie de când există. Nu mai puţin de 111 tineri au absolvit. Aceştia trebuie să se înghesuie pe cele doar 48 de locuri pe care Ministerul Sănătăţii le-a alocat pentru Braşov. Cei mai mulţi dintre absolvenţi vor ca rezidenţiatul să îl continue tot aici, însă acest lucru nu este posibil pentru toţi.

"Suntem o promoţie foarte mare a Facultăţii de Medicină din Braşov. Mulţi dintre colegii mei ar dori să continue pregătirea în rezidenţiat aici la Braşov. Din cauza acestei disproporţii nu vor avea această oportunitate şi vor trebui să se reorienteze", Sever Gulea - student.

Până în acest an Ministerul Sănătăţii aloca cam acelaşi număr de locuri cu cel al absolvenţilor, însă asta nu s-a întâmplat şi în acest an. Asta deşi Facultatea de Medicină din Braşov asigură instruirea în 21 de specializări medicale.

"Alegerea se face atât a specialităţii cât şi a locurilor în ordinea mediilor, există diferite opţiuni. Limitarea aceasta face ca doar 48 din cei 111 absolvenţi să-şi poată continua pregătirea în Braşov", conf. univ. dr. Laurenţiu Nedelcu - director al Departamentului Rezidenţi Facultatea de Medicină Braşov

"În condiţiile acestea, activitatea medicală actuală şi din perioada imediat următoare în spitalele din Braşov va fi total improprie. Nedreptatea mi se pare cu atât mai mare, cu atât mai mare cu cât necesarul de care am fi avut nevoie pentru a funcţiona la limita de avarie în nişte parametrii optimi, intervalul ar fi altul", prof. univ. dr. Marius Alexandru Moga - decan Facultatea de Medicină Braşov.

Spitalele din Braşov au cerut pentru acest an 124 de locuri pentru medicii rezidenţi. Doar la spitalul Clinic Judeţean este nevoie de 50, mai cu seamă că aici, în multe secţii garda secundară este făcută doar de medici rezidenţi. Din cei 50 de medici de care era nevoie, au fost alocate doar jumătate din posturi.

"Medicul rezident este implicat în activitatea curentă de îngrijire medicală a pacienţilor de pe secţiile clinice chiar din prima zi în care a intrat în spital. Ulterior, pe măsură ce creşte se implică tot mai mult, astfel încât în anii mai mari, conform legii, poate să participe la activitatea de gardă", Daniela Neculoiu - manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov.

De repartizarea medicilor rezidenţi se ocupă Ministerul Sănătaţii, care îi şi plăteşte în această perioadă. În primii 3 ani salariul pe care ei îl primesc este de doar 1.500 de lei plus o bursă de 650 de lei, astfel că pentru tinerii ar fi mult mai bine să facă rezidenţiatul acasă, pentru că economisesc banii şi aşa puţini.

"Numărul de posturi de medici rezidenţi, de medici care intră în rezidenţiat este aprobat de Ministerul Sănătăţii în funcţie de solicitarea pe care fiecare direcţie de sănătate publică din ţară o dă la Ministerul Sănătăţii. Această solicitare s-a făcut după ce în prealabil s-a cerut necesarul de medici specialişti de la spitalele din municipiu şi judeţul Braşov", Lavinia Buvnariu - director DSP Braşov.

În total, în acest an Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.000 de locuri pentru medicii rezidenţi.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...