Plouă în Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe

Data actualizării: Data publicării:
CENTRU TRANSFUZII

Înconjuraţi de ligheane cu apă, în miros de mucegai şi umezeală - aşa trebuie să muncească o parte dintre angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe. Centrul îşi desfăşoară activitatea într-o fostă grădiniţă, al cărei acoperiş s-a degradat, iar apa de ploaie infiltrată a distrus plafonul şi pereţii mai multor încăperi. Conducerea centrului a cerut bani de la Ministerul Sănătăţii, dar până acum nu a primit niciun răspuns. Directorul instituţiei a decis ca aici să se lucreze într-un singur schimb pentru că nu îşi asumă responsabilitatea pentru activitatea desfăşurată cu puţini angajaţi, într-un mediu riscant.  

Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe a fost renovat în urmă cu aproximativ șapte ani, fără se fie reabilitat însă şi acoperişul clădirii. Aşa că, de doi ani încoace, cei de aici se confruntă cu problema infiltraţiilor de apă din plafon.

"În această încăpere era secretariatul instituţiei. De când a început sezonul ploios, problemele au reapărut. În acest moment, infiltraţiile din tavan sunt atât de mari aici, încât putem sa spunem că aici pur şi simplu plouă", Sorina Secelean - reporter Digi24.

Mai e puţin şi din tavanul încăperii cresc stalactite. De teamă ca tencuiala să nu se desprindă şi alungată de mirosul de mucegai, secretara s-a mutat în biroul contabilei.

"Mucegai, umiditate foarte ridicată, stăm cu geamurile deschise, stăm în curent.  Eu lucrez aici de anul trecut, din decembrie şi de atunci, de când am venit, deja erau ligheanele pe jos şi găleţile. Încontinuu, da, şi iarna când ninge e aceeaşi problemă", Adina Suciu - referent.

Toţi angajaţii de la etajul superior al cladirii se confruntă cu aceeaşi problemă. Infiltraţiile ameninţă reţeaua electrică, iar de frică să nu îşi pună oamenii în pericol, directorul centrului a decis să suspende programul de după amiază, când aici mai lucrează doar trei oameni.

"Ne este frică, pentru că oricând se poate produce un incendiu de la instalaţia electrică. Umezeala ne afectează şi pe noi, avem colegă care are astm şi de-abia răsuflă",  Gabriela Peter- asistent de laborator.

Reparaţiile ar costa în jur de 150.000 de lei. Nu ar fi o sumă mare, spune conducerea centrului. Doar că ordonatorul de credite, în acest caz Ministerul Sănătăţii, se face, la rândul său că plouă.

"S-a schimbat legea achiziţiilor publice şi de la reparaţii curente au intrat la investiţii şi am refăcut toate solicitările conform noii legi. Solicitările de credite nu se fac pe spuse, se fac în scris iar eu pot să vă spun că în scris nu am primit nimic",  dr. Andy Rosin - directorul Centrului de Transfuzie.

Direcţia de Sănătate Publică a luat la cunoştinţă despre această situaţie şi a dat aviz de funcţionare în ciuda problemelor de la centru pentru că este singurul din judeţ.

"Sunt echipaţi, sunt pregătiţi, au tot ce trebuie, dar avem problemă cu clădirea.  Ar trebui sa fie condiţii care s asigure siguranţa produselor pe care ei le prepară Acolo",  dr. Santa Ferenc - medic primar epidemiolog, DSP Covasna.

Din fericire, cei care vin să doneze sânge nu sunt afectaţi pentru că infiltraţiile nu au ajuns încă la parter. Centrul de transfuzii sanguină funcţionează într-o fostă grădiniţă.

Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...