Planuri mari pentru Cetatea Devei
Vizitată anual de 200 de mii de turiști, Cetatea Devei nu poate fi descoperită decât parțial. Cea mai spectaculoasă parte a edificiului, Incinta 1, este închisă publicului de ani buni. Abia acum administrația locală este decisă să amenajeze zona. La început cu fonduri din bugetul propriu, iar în următorii 3-4 ani, cu bani de la Uniunea Europeană.
”De 5 ani, accesul în Incinta 1, cea mai mare și cea mai spectaculoasă a cetății, este restricționat. Dar primăria promite că cel târziu din această toamnă vizitatorii vor putea intra din nou în incinta 1”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timișoara.
Lucrările pe care intenționează să le facă primăria în incinta 1 nu vor costa mai mult de 400 de mii de lei, iar suma va fi suportată de la bugetul local. Interesul turiștilor pentru cetate ar putea creste odată ce monumentul va putea fi vizitat integral.
”Mergem pe o variantă intermediară, să facem o investiție minimală. Turiștii care urcă acum pe cetate nu pot să bea un suc, nu pot servi un sandwich, vrem să facem câteva terase panoramice în așa fel încât să se bucure de întreaga priveliște a cetății”, a declarat Florin Oancea, primar Deva.
În paralel, primăria așteaptă deschiderea unei noi axe de finanțare pentru a depune un proiect cu fonduri europene. Lucrările în acest caz ar dura însă minimum trei ani.
”Avem un proiect în derulare pe fonduri europene, axa 5 este nu pot spune blocată, dar nu este încă deschisă, un proiect de 5 milioane de euro”, a declarat Florin Oancea, primar Deva.
În 2017, Cetatea Devei a fost vizitată de 200 de mii de turiști. Vizitatorii speră ca autoritățile locale vor găsi soluții pentru ca cetatea să fie deschisă complet.
Atestată documentar din 1269, Cetatea Devei a fost în trecut una dintre așezările militare strategice din Transilvania. Din 2009, accesul turiștilor pe cetate se poate face și cu telecabina. După Castelul Corvinilor, fortificația este al doilea cel mai atractiv punct turistic din județul Hunedoara.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariş
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News