Pictură cu frişcă, ciocolată şi bomboane colorate pe foi de napolitană. Este iniţiativa unei asociaţii din Galaţi care a organizat un asemenea concurs inedit pentru 150 de copii diagnosticaţi cu autism.
Voluntari de la liceul de artă "Dimitrie Cuclin" si Liceul de industrie alimentară "Dumitru Moţoc" i-au îndrumat pe micii artişti să transforme ciocolata, frişca şi bomboanele în adevărate opere de artă, una mai frumoasă şi mai gustoasă ca alta. Este o activitate care stimulează creativitatea şi socializarea în rândul copiilor cu autism, cred părinţii.
"Cele mai multe emoţii le avem noi părinţii pentur că nu ştim cum vor reacţiona, oricum activitatea e bună, pentru că interacţionează, fac cu totul altceva şi să ducă la bun sfârşit proiectul napolitana."
"Cred că este un lucru foarte bun şi foarte benefic, chiar dacă sunt copii cu nevoi speciale asta nu înseamnaă că trebuie daţi la o parte (...)copiii sunt încântaţi, le place şi vor să paticipe la stfel de activităţi, mereu au fost stimulaţi, ei au primit cadouri din partea şcolii."
"Când e vorba de mâncare e primul ca să facă ceva din mâncare şi să şi mânânce în acelaşi timp."
La concursul de pictură pe foi de napolitană au participat 150 de copii care suferă de autism.
Maria Dominteanu, director Şcoala Gimnazială Constantin Pufan: "Organizăm acest concurs care se numeşte pictură pe foi de napolitană şi de care copii au fost foarte încântaţi atunci când au auzit de organizarea lui."
Ideea a venit din partea Asociaţiei Pur şi Simplu, iar succesul în rândul copiilor i-a încurajat pe organizatorii să o dezvolte.
Cătălin Azamfirei, preşedinte Asociaţia Pur şi Simplu: "Am luat o foaie de napolitană, m-am jucat cu coada linguriţei, am desenat ceva şi de aici s-a ajuns la pictura pe foi de napolitană (...) de aici se vor selecta cele 5 premii, 1, 2, 3, şi menţiuni, ei vor participa pentru concursul pictez pentru şcoala mea, la nivel judeţean deocamadată, o să facem şi la nivel naţional."
După concurs, delicioasele picturi au fost admirate şi mai apoi... savurate.
reporter: Dana Costache
operator: Ionuţ Mocanu