Într-un cartier din Braşov gunoiul se colectează selectiv, însă ilegal. De aproape o lună, pe străzi au apărut mai multe containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor de plastic, însă acestea au fost puse de o firmă care nu are contract cu primăria. Chiar dacă locatarii sunt mulţumiţi că pot aduna gunoiul într-un mod civilizat, autorităţile locale spun că vor amenda firma care a amplasat containerele fără autorizaţie.
De câteva săptămâni pe câteva străzi din zona de case a cartierului Tractorul au apărut 21 de containere pentru deşeuri reciclabile. Locuitorii din zonă sunt mulţumiţi că acum pot arunca gunoiul selectiv.
"Sunt fericită că, în sfârşit în Braşov şi pe strada asta şi în câmpul ăsta, cineva s-a gândit să facă lucrul ăsta. Eu, de când au apărut aceste containere, selectez gunoiul şi îl pun aşa cum trebuie", braşoveancă.
"E bine dar sunt prea dese. De exemplu aici şIiaici. Pe strada mea sunt vreo 5", braşovean.
Firma de salubritate care operează în cartier, a reclamat la Poliţia Locală faptul că, în zona respectivă, gunoaiele nu mai ajung în containerele ei, ci în nişte coşuri metalice care au apărut dintr-o dată în cartier.
"Ridicarea deşeurilor reciclabile de pe domeniul public de către persoane neautorizate afectează operatorul de salubritate. În sensul că acesta este împiedicat de a-şi îndeplini ţintele de mediu impuse de legea 211 / 2011", Marcel Suciu - şef serviciu colectare şi transport deşeuri.
"În situaţia în care constatăm că societatea nu deţine abonament de ocupare a domeniului public, va fi sancţionată individual pentru fiecare recipient în parte. Deasemenea vom verifica şi dacă este autorizat din punct de vedere legal să desfăşoare activităţi de colectare pe domeniul municipiului Braşov", Dragoş Florentin Ioniţă -şef birou intervenţii Poliţia Locală Braşov .
Primăria din Braşov are contract cu doi operatori care pot ridica gunoiul din oraş, iar firma care a amplasat noile pubele nu are drept să colecteze deşeuri.
"Indiferent de situaţie, că sunt pe domeniul public sau privat, firma care le-a montat nu are dreptul legal să colecteze deşeuri reciclabile pe teritoriul municipiului Braşov", Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.
Cel care a amplasat pubelele se apără şi spune că până acum în zonă exista un singur clopot pentru colectarea deşeurilor plastice.
"Am fi mulţumiţi dacă am avea un parteneriat cu salubritatea din Braşov la fel cum am avut şi cu cea din Covasna deoarece în cartierul Tractorul am văzut o singură pubelă ]n zona unde am pus eu containerele", Florin Papuc - patron centru colectare.
Colectarea materialelor reciclabile a ajuns o afacere, aşa că multe persoane strâng peturi sau hârtii din containere care aparţin firmelor de salubritate şi le vând la centrele de colectare. Doar anul acesta Poliţia Locală Braşov a aplicat peste 230 de sancţiuni persoanelor şi firmelor care strâng gunoiul reciclabil ilegal. În total, oamenii legii au dat amenzi de 63.000 de lei şi au confiscat 20 de metri cubi de deşeuri, în special plastic.
Reporter: Sorin Secli
Operator: Mihai Stan