Pericolul unei simple aplicații

Data publicării:
aplicatii
Specialiștii IT avertizează: instalarea unei simple aplicații poate fi un pericol. Majoritatea oamenilor care își instalează aceste programe ignoră de cele mai multe ori permisiunile pe care acestea le cer. Fie că vorbim de accesul la contacte, mesaje sau informații despre locația în care ne aflăm, specialiștii din IT spun că sunt foarte importante pentru securitatea utilizatorilor. Datele colectate pot fi stocate și folosite în scopuri negative. Pericolul e cu atât mai mare cu cât mulți copii au acces la gadget-uri și instalează jocuri și aplicații fără să fie supravegheați de părinți.

„Cele mai sensibile permisiuni sunt cele care au legătură cu identitatea personală a utilizatorului, cu locația lui, cu SMS-urile, convorbirile, cu pozele și cameră foto și cu informații despre contactele și apelurile pe care le fac”, explică Mădălin Găgeanu, specialist IT.

Chiar dacă aplicațiile solicită permisiunea de a accesa informații personale, cei mai mulţi utilizatori trec cu vederea peste acest aspect.

„Peste permisiunile aplicațiilor vă uitați? Nu. De ce nu vă uitați peste ele? Nu mi se par importante.”

„Mă uit să editez poze, să ascult muzică, jocuri. Și peste aceste permisiuni nu te-ai uitat? Nu.”

„Nu știu, nu le citesc. Uite, de exemplu această aplicație cere acces la fotografii, videoclipuri sau orice conținut audio din telefon. Nu e okay... chiar nu e okay...”

Specialiștii IT spun că informațiile sunt prețioase pentru cei care au acces la ele, însă pot fi folosite în scopuri negative. Pericolul e cu atât mai mare cu cât mulți copii au acces la gadget-uri și instalează jocuri și aplicații fără să fie supravegheați de părinți.

„Ei pot să trimită informațiile acelea spre terți. Și modul în care acei terți le folosesc depinde ei. Le pot folosi și în scopuri bune, dar și în scopuri negative”, adaugă Mădălin Găgeanu, specialist IT.

Putem, însă, cu un minimum de atenție să ne dăm seama dacă o aplicaţie este suspectă.

„Dacă cere acces la contacte trebuie văzut contextul în care îl cere. Dacă îl cere în timpul jocului nu are niciun motiv, dacă cere în momentul în care vrem să invităm un prieten să se joace cu noi s-ar putea să aibă un motiv bine întemeiat”, continuă Mădălin Găgeanu.

Specialiștii mai atrag atenția că sistemele de operare Android din 2014 sau 2015 oferă doar două variante - fie accepți toate permisiunilor cerute, fie nu instalezi aplicația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri