Percheziții în zona Munților Orăștiei. Acțiunea polițiștilor și a procurorilor de la parchetul general a vizat mai multe persoane suspectate de braconaj arheologic și de folosirea fără drept a detectoarelor de metale. Potrivit anchetatorilor, între 2013-2017 căutătorii de comori au fost protejați de mai mulți polițiști din zonă. Pentru 15 persoane au fost emise mandate de aducere.
Zeci de anchetatori au descins atât la casele suspecților, cât și sediile firmelor deținute de aceștia. Unul dintre polițiștii vizați de anchetă este chiar șeful de post din Orăștioara de Sus. Percheziții au avut loc și la domiciliul său, dar și la pensiunea despre care localnicii spun că îi aparține.
„Perchezițiile u sunt făcute doar în interiorul pensiunii, ci și pe terenurile din zonă. Anchetatorii caută cu detectoarele posibile bunuri de patrimoniu ascunse în pământ” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
În toamna anului trecut, Agenția Națională de Integritate a constatat, în cazul șefului de post de la Orăștioara de Sus, o diferenţă de aproape 280 de mii de lei între averea dobândită şi veniturile realizate.
„Potrivit anchetatorilor, șeful de post nu a participat efectiv la acțiunile de braconaj, dar a închis ochii la cei care au folosit ilegal detectoare de metale și a fost recompensat cu diverse bunuri” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
În urma CELOR 11 parcheziții ce au avut loc în mai multe sate din comuna Orăștioara de Sus, 15 persoane au fost duse la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie.
„De ce sunteți acuzat? Nu știu, doamnă. Dar pentru ce v-au adus aici? Nu știu nimic:”
Zona cetăților dacice din Munții Orăștiei a fost de-a lungul timpului preferata căutătorilor de comori și de aur. Cea mai cunoscută grupare infracțională care a acționat aici a fost cea condusă de Iulian Ceia, ai cărei membri au primit condamnări cuprinse între 2 și 9 ani de închisoare.