Pasiunea pentru oenologie a transformat un ziarist și un stomatolog din Arad în fondatorii primului ONG din România care și-a propus să promoveze vinul românesc. Așa a apărut în 2012 Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați care astăzi are mai bine de 100 de membri. În fiecare săptămână, zeci de persoane împărtășesc impresii în cadrul degustărilor organizate. „Câte vinuri sunt în degustare? 5 albe, un roze și două roșii. Și mâine? Mâine sunt 3 albe și 3 roșii.”
Este o discuție obișnuită între fondatorii Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad, cu câteva ore înainte să sosească musafirii. Se pune la punct meniul și ultimele detalii, care sunt "specialitatea" Adinei Sămânța. A absolvit Facultatea de Medicină Dentară, iar o vreme a și profesat. Sâmburele pasiunii pentru oenologie, plantat de tatăl său, a determinat-o să devină unul dintre cei 4 fondatori ai primului Clubul al Degustătorilor de Vin din România. Casa din Arad, moștenită de la părinți a fost transformată în club și vinotecă.
„Eu am făcut cu mare plăcere medicina, am studiat cu mare plăcere. Am dorit, la un moment dat, să fac altceva. Pur și simplu mi-am dorit să învăț altceva și asta este o zonă în care e foarte mult de învățat”, explică Adina Sămânță, membru fondator al Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați Arad.
Pentru Dan Coclici, fost ziarist, totul a pornit de la o seară de degustare de vinuri în compania prietenilor. Trecerea de la jurnalist, la pasionat de licoarea lui Bachus, a fost surprinzătoare chiar și pentru el însă avantajele sunt evidente.
„Te culci și te trezești când vrei dar există și dezavantaje, în ghilimele pot să zic așa, în sensul că e poate mult mai mult de muncă decât te gândești la prima vedere. Aproape tot ce se întâmplă e o provocare pentru că sunt lucruri pe care nu le-am mai făcut”, spune Dan Coclici, membru fondator al ONG-ului.
Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați promovează, în principal, vinul românesc, iar membrii săi au învățat astfel să aprecieze licoarea autohtonă.
„De 3 ani și jumătate vin în clubul nostru, pot să spun deja pentru că avem o atmosferă plăcută, ne întâlnim întotdeauna cu plăcere toți, gustăm vinuri bune, vinuri făcute în România.”
„Cred că sunt aproape 3 ani de când venim și de fiecare dată regăsim o senzație de acasă.”
În Odăile Bunicii, așa cum sunt numite încăperile în care au loc degustările de vin, a fost amenajat și un muzeu al autografelor, cu peste 500 de semnături ale unor oameni celebri. Pe o parte dintre ei, Dan Coclici i-a și întâlnit.
„Nu pot să spun că am unul favorit sau că e unul mai interesant decât celălalt. Unul dintre cele mai interesante este cel cu Ghiță Mureșan, care e acolo, am făcut o poză împreună acum mulți ani și e spectaculor prin diferența de talie”, adaugă Dan Coclici, membru fondator al ONG-ului.
Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați se va extinde, promit membri fondatori și în alte orașe ale țării.