O călătorie prin Capitala Banatului, prin timp şi istorie - de acest lucru au avut parte cele 31 de persoane care au participat la turul de arhitectură organizat de specialiştii în arhitectura din Timişoara. Cei interesaţi au aflat de la profesioniști informaţii despre simboluri, despre povestea locurilor și despre un oraș pe care unii dintre ei îl cunoşteau doar din cărți.
Turul de arhitectură a avut în prim plan unul din vechile cartiere ale Timișoarei, Elisabetin. Biserica Romano-Catolică, poziționată în fostul centru funcțional al cartierului, a fost cea care a deschis porțile unei călătorii în timp.
Vizităm un cartier străbătut de o cale ferată, Timișoara-Baziaș. Locomotive cu aburi treceau pe aici, pe lânga Vila Kalman, construită la început de secol XX.
Oamenii au aflat nu doar detalii despre începuturile și evoluția pe care le-a avut această zonă a Timișoarei, ci și cât de importante erau odinioară spațiile verzi.
Victor Popovici, ghid turistic: A fost vorba despre o Timișoara pe care am cunoscut-o doar din cărți, despre o Timișoara care a fost, dar este vorba și despre o Timișoara de astăzi, dar dacă stăm puțin și ne gândim este despre o Timișoara pe care vrem să o avem mâine. Sunt niște povești aici care sunt intresante și care merită spuse și care nu ar trebui să fie rezervate doar specialiștilor, pentru că e imporant și ca publicul larg să ajungă la ele și să cunoască anumite aspecte și care de fapt le influențează viața lor de zi cu zi.
Roxana Pătrulescu, coordonatorul proiectului: Urmărim să conștientizăm publicul larg în ceea ce privește responsabilitatea pe care o au, în deciziile care se iau în privința mediului construit și în încercarea de a recrea acel spirit al comunității care îi face pe oameni să se adune și să se împlice și să ia decizii asumate în privința orașului în care locuiesc.
Proiectul a fost inițiat de Ordinul Arhitecților din România. Doritorii pot participa la 18 tururi tematice gratuite şi pot descoperi trasee definitorii pentru arhitectura și urbanismul Timișoarei. Turul de arhitectură este la cea de-a treia ediţie.
reporter: Gabriela Halmi/ operator: Mihai Pop