Multiculturalitatea se trăieşte la Timişoara

Străzile pietonale din centrul istoric al Timişoara au prins viaţă la sfârşitul săptămânii trecute. Peste 80 de comercianţi din Ungaria şi din secuime au venit în oraşul de pe Bega pentru a celebra Zielele Culturii Maghiare. Meşteşugarii sticlari, cei care lucrează în lemn sau piele au făcut demonstraţii şi le-au adus timişorenilor un strop din cultura ţării vecine.
„Nu m-am așteptat să văd așa ceva, la Timișoara. E foarte frumos. M-au impresionat hainele acestea superbe, pe care le purtau mamele și bunicii noștri”, spune o timișoreancă.
„Timp frumos, miros de lavandă, muzică bună...”, susține o altă participantă la Zilele Maghiare.
„E un eveniment potrivit, acum că vom fi și Capitala Culturală Europeană”, recunoaște un alt timișorean.
Un meşteşugar maghiar a reuşit să reînvie în sufletul timişorenilor sentimentul copilăriei graţie figurinelor din lemn pe care le-a adus cu el.
„Nea Fane, cum îi zice personajului meu - Pista Ba, în ungurește - e primul produs secuiesc, un soi de suvenir de-al locului, care nu e adus din China... e făcut de aceste două mâini și cu astfel de produse am venit la acest târg”. Zilele Culturale Maghiare se organizează în oraşul de pe Bega după o pauză de aproape un secol şi stau sub egida noii titulaturi de Capitală Culturală Europeană a Timişoarei.
„Când am văzut că la Cluj s-a organizat un astfel de eveniment pentru a șaptea oară la rând și totul a decurs fain, pașnic, le-a plăcut tuturor, de ce să nu facem și aici la fel?! Să aniversăm împreună. Sunt mulți veniți din străinătate, iar Timișoara arată ca un oraș din Vest”, spune Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timişoara.
Festivalul a ţinut trei zile şi a atras o mulţime de curioşi, veniţi să guste din specialităţile culinare prezentate în centru sau să asiste la concerte susţinute de trupe din Ungaria.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.