După un secol, Sinagoga din Cetate, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Timișoarei, intră într-un proces amplu de reabilitare, care va fi încheiat în 2021. Închisă în 1985 din cauza stării de degradare, sinagoga este mai aproape ca niciodată de strălucirea de altă dată.
După mai bine de un secol în care nu s-a intervenit niciun leu în sinagoga din Cetatea Timișoarei, pereții sunt scorojiți, lemnul a fost afectat de ciuperci din cauza umidității, iar picturile originale trebuie. acum, refăcute.
Scopul nostru este ca ea să redevină ce a fost ea inițial, lăcaș de cult, sinagogă, dar, în același timp, să fie un muzeu al evreimii din regiune", a declarat Luciana Friedmann, președintele comunității evreiești din Timișoara.
"Comunitatea evreiască a încercat cumva să aibă grijă de propriul ei patrimoniu, dar pentru că ea e centralizată la București, grija pentru patrimoniu nu a însemnat neapărat grija pentru patrimoniul din Timișoara", a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției de Cultură Timiș.
Sinagoga din Cetate este una dintre cele 3 astfel de monumente ale Timișoarei. A fost construită în perioada 1863-1865 și a fost admirată de însuși împăratul imperiului Austro-Ungar, Franz-Joseph. Toate elementele clădirii sunt cele originale.
Lucrările de reabilitare vor costa 800 de mii de lei, bani de la comunitatea evreiască din ţară. Primul pas va fi înlocuirea acoperișului.
"Se va interveni la consolidarea structurii de rezistență și a elementelor care sunt afectate de timp. Unele prăbușite, unele într-un avansat stadiu de degradare", a spus Ananie Puie, inginer constructor.
”Apreciez acest monument în mod deosebit și îmi pare rău că a ajuns într-un stadiu de degradare și nu are utilitate în momentul de față" , a spus localnic.
Sinagoga din Cetatea Timișoarei este a doua ca mărime din țară. Reabilitarea ei va fi completă, potrivit proiectului, în 2021.
reporter: Alexandra Marian/ operator: Dan Șoșdean