Monument istoric, în ruină
Cel mai vechi furnal cu turnare continuă din România se degradează de la o zi la alta. Furnalul de la Govăjdia, din județul Hunedoara, unde au fost turnate piese din fontă pentru Turnul Eifeel, arată acum ca orice clădire părăsită, deși a făcut istorie: acoperișul este distrus, iar tencuiala și cărămizile din zid cad bucată cu bucată. De mai bine de 10 ani primăria comunei Ghelari încearcă să obțină fonduri pentru reabilitare și introducere în circuitul turistic. Demersurile administrației locale nu au avut până acum niciun succes.
Furnalul de la Govăjdia a fost ridicat între anii 1806-1810 și a funcționat, cu mai mici întreruperi, mai bine de 1 secol.
”În perioada sa de glorie, furnalul producea 8 mii de tone de fontă anual, iar în jurul său era dezvoltată o rețea de funiculare lungă de 50 de km, folosită pentru transportul calcarului și al minereului de fier către localitățile din zonă”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24
Aici au fost turnate piese din fontă folosite la construcția Turnului Eiffel.
Tocmai de aceea, societatea civilă s-a implicat în acțiuni de salvare a furnalului monument istoric, dar și de reabilitare a liniei de mocăniță care lega odinioară comuna, de orașul Hunedoara.
”Am vopsit gardul care împrejmuiește acest furnal, am pus chiar un panou în română și în engleză care ne spune despre importanța furnalului. Este cel mai vechi furnal care mai există în Europa în starea aceasta”, a declarat Dan Bera, reprezentantul societății civile.
În ultimul deceniu, primăria din Ghelari a depus la guvern mai multe proiecte prin care solicita fonduri pentru reabilitare, pentru amenajarea unui muzeu al fierului și pentru transformarea furnalului într-un punct de atracție turistică. Până acum, fără sorți de izbândă. Ar fi nevoie de 900 de mii de euro pentru toate aceste lucrări.
”Anul trecut în luna martie am depus la minister, pe PNDL2, proiectul, s-a aprobat și sperăm să fie finanțat în anul acesta”, a spus Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.
Localnicii din Ghelari cred că doar atragerea de turiști ar mai putea revigora zona, iar furnalul, odată reabilitat, ar putea deveni un adevărat magnet pentru vizitatorii care ajung la Castelul Corvinilor, situat la 20 de km depărtare.
Furnalul de la Govăjdia a fost legat de orașul Hunedoara printr-o linie ferată îngustă, inaugurată în 1900. Mocănița a circulat pe aici până în 2009, când cei 16 km de cale ferată au fost complet dezafectați.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News