O zonă în care până şi autorităţile se tem să intre, deşi se află aproape de centrul unui municipiu reşedinţă de judeţ - acesta este cartierul Mociur din Reşiţa. Cartierul amplasat pe malul drept al Bârzavei este considerat un adevărat focar de infecție, din cauza munților de gunoaie care ocupă străzile şi locuinţele. Stau acolo aproximativ 300 de persoane, în blocurile primăriei, dar nimeni nu știe exact cifra, pentru că foarte mulți locatari nici nu au documente. La intrarea în cartierul reșițean Mociur, primul lucru care te întâmpină este un container, parcă special pus acolo pentru a-i atenționa pe cei care intră de ceea ce urmează să vadă.
Sunt blocuri de care nu s-a mai atins nimeni de 40 de ani, de când au fost construite. Multe sunt fără geamuri, cu găuri prin acoperiș și pline de igrasie. Balustradele sunt un lux - cele mai multe au fost furate și vândute la fier vechi, iar munți de gunoaie sunt chiar și în apartamente. Imaginea dezolantă și condițiile de trai l-au împins pe Ionel Zahariuc să plece din cartierul în care s-a născut și a trăit peste 30 de ani.
"Așa am trăit, vă dați seama...și mai sunt oameni care...eu, mulțumesc lui Dumnezeu am scăpat dar mai sunt alții care stau aici."
180 de garsoniere. Unele părăsite și transformate în depozite de gunoi. În altele locuiesc între 3 și 9 persoane, pe câțiva metri pătrați.
"Eu, soțul și frățiorul meu. Și mai vine și un bebe? Da, vine și un bebeluș."
O cifră exact a celor care locuiesc în cartier nu există. Mulți sunt fără documente și la fel de mulți au ocupat abuziv spațiile de locuit, spun autorităţile. Chiar dacă este greu de crezut, se numesc locuinţe şi stau în ele oameni…
"Ne plouă de sus. Vine tot jos. Ne e frică când venim cu copiii. Mulți au căzut, mulți au murit aici."
"Aici când plouă sau ninge, până jos la parter numai apă."
Curentul, pentru multe dintre familiile care locuiesc în Mociur, vine de la instalațiile electrice improvizate. Unii n-au plătit cu anii chiria de 15 lei de persoană, iar primăria a început să sigileze spațiile ocupate abuziv sau pe cele pentru care nu se plătesc dările.
"Avem un grad de infracționalitate ridicat. De aceea am dorit să intrăm aici să îi depistăm pe toți cei care sunt în regulă și cei care nu sunt. Trăiesc la limita legalității foarte mulți. Este o zonă plină de promiscuitate", spune Adrian Dacica, viceprimar al municipiului Reșița.
Cartierul Mociur nu a fost mereu așa, însă nepăsarea din ultimii 25 de ani a autorităților, dar și a oamenilor care au locuit aici în această perioadă, l-au transformat într-o zonă în care până și școala are nevoie de gratii...
"Să nu se arunce cu mizerie, să nu vină oameni din cartier. M-am aflat în pericol real, nu mi-ar place să povestesc despre asta", spune și Adelina Manda, învățătoare la școala din cartierul Mociur.
Actuala administrație locală a început să identifice persoanele care locuiesc abuziv în blocurile primăriei din Mociur. Primăria le cere să elibereze locuinţele, pentru a le reabilita. Municipalitatea le-a preluat acum 5 ani, de la o firmă care a falimentat și a ales să se achite astfel de datoriile pe care le avea la bugetul local.