La un an de la închiderea celei mai vechi mine din Valea Jiului, alte 2 exploatări de huilă vor avea aceeași soartă. Minele Lupeni și Lonea intră într-un program de închidere, ce trebuie finalizat până în 2018. Comisia Europeană a avizat la sfârșitul săptămânii trecute valoarea ajutoarelor de stat. Banii vor fi acordați pentru angajații care își vor pierde locurile de muncă, dar și pentru conservarea activității miniere și a ecologizării zonei. În Valea Jiului vor mai rămâne așadar funcționale doar 2 exploatări de cărbune. „Mina Lupeni este prima care va intra în programul de închidere începând chiar de anul viitor. Exploatarea de huilă de la Lupeni este cea mai mare din Valea Jiulu. Aici lucrează în prezent peste 1000 de angajați” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Minele vor fi închise pentru că lipsa lor de competivitate aduce pierderi complexului energetic Hunedoara, au decis specialiștii. Totul vine la scurt timp, după ce și mina Petrila a avut aceeași soartă. Situația nu este privită cu ochi buni de localnici.
„E destul de dureros, nu pentru mine, că îs pensionar, dar pentru activi, că alt loc de muncă nu are de unde să i se acorde.”
„Destul de rău, ce să însemne, locuri de muncă nu, după ce că îs puține, și astea se închid.”
„O părere foarte, foarte proastă, că și eu sunt angajat la minei Lupeni, aș mai avea 6 ani până la pensie, ceea ce nu știu dacă o să mai avem de unde ieși la pensie.”
Nici sindicaliști nu aprobă planul de închidere stabilit de guvern și aprobat apoi de Comisia Europeană.
„Mina Lonea, cu o minimă investiție, de 1 milion, 1 milion și jumătate de lei, mina Lonea ar putea să mai dea cel puțin 25 de ani cu actuala metodă de exploatare, straturile de cărbune sunt foarte aproape, sunt dezvelite”, explică Vasile Păduraru, lider de sindicat, Mina Lonea.
447 de milioane de lei va acorda statul român ca ajutor financiar pentru oprirea activității celor 2 exploatări miniere, Lupeni și Lonea. Ajutorul de stat a fost deja avizat de Comisia Europeană și va fi împărțit în 2 categorii. O parte din bani va veni pentru plățile compensatorii sau pentru reconversia profesională a minerilor, iar cea de-a doua tranșă vizează exact lucrările specifice închiderii și ecologizării zonei.
„Suma de 233 de milioane de ron va fi dedicată sprijinului pentru angajați. Cealalată parte, undeva la 214 milioane ron, vor fi dedicați compensării pierderilor pe producția care va merge înainte până la închiderea efectivă”, adaugă Michael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
La începutul anilor 90, în Valea Jiului erau deschise 14 mine la care lucrau peste 52 de mii de persoane. După închiderea minelor Lupeni și Lonea, în bazinul carbonifer vor mai funcțion doar 2 exploatări, la Livezeni și Vulcan.