Minerii disponibilizați din Valea Jiului, dar și din Complexul Energetic Oltenia ar putea fi relocați în județul Timiș, unde să suplinească lipsa de personal calificat cu care se confruntă companiile din zonă. Potrivit estimărilor, în Timiș ar fi nevoie de aproximativ 1.500 de angajați, în toate domeniile de activitate, în vreme ce din cele două zone cu probleme sunt pe cale să fie disponibilizate 2.400 de persoane de la CEH și CEO. În luna iulie a acestui an ar putea să fie relocate în Timiș primele persoane disponibilizate de la Complexul Energetic Oltenia, dacă dialogul dintre reprezentanții statului și companiile private va decurge fără probleme.
"Pornim de la ingineri, șefi, directori de cariere, directori operaționali, lăcătuși, sudori, excavatoriști, buldozeriști", spune Sorinel Gheorghe Boza, președinte director CE Oltenia.
"Reducerea activității a celor două complexuri energetice, Oltenia și Hunedoara înseamnă și firme care au activat pe lângă cei doi mastodonți și care generează de altfel forță de muncă extrem de calificată", susţine şi Petre Nica, directorul general adjunct CE Hunedoara.
De la Complexul Energetic Hunedoara ar urma să fie disponibilizate aproximativ 1400 de persoane, iar de la Oltenia, 1.000. Companiile din Timiș sunt dispuse să ofere pachete de relocare, în plus față de beneficiile oferite de stat.
"Avem în momentul de față posibilitatea de relocare pentru 30 de persoane în Timișoara. MUSCĂ Avem un pachet de relocare lunar care se acordă timp de 2 ani din momentul semnării contractului cu noi", adaugă Ana Maria Cârnu, specialist recrutare și selecție personal.
"Chirii plătite pe una, două, trei luni. Constau în plata transportului cu camionul, să zicem a locuinței", adaugă Flaviu Pop, reprezententantul unei asociații de companii.
Companiile oferă în general, pentru muncitorii necalificați, salariul minim pe economie plus bonuri de masă. Acestora li s-ar adăuga și prima de la stat, de maximum 900 de lei pentru chirie. Locuitorii din Petroşani nu par prea încântaţi de ofertă.
"În primul rând cazarea ar trebui. Degeaba îți dă 20 de milioane dacă dai 5 milioane pentru cazare, n-am făcut nimic. Și nu numai la cei disponibilizați, și la soțiile celor disponibilizați."
"Nu știu, probabil 30 de milioane."
"Îi mai greu cu relocarea că ...care au familii aici, nu se poate debarasa ușor."
Pe lângă cele 2.400 de persoane care urmează sau au intrat deja în 2017 în procesul de disponibilizare de la cele două complexuri, alte câteva sute de oameni vor rămâne fără locuri de muncă de anul viitor.
"Cred că vom vorbi pe parcursul a doi ani de un număr de câteva mii. Relocare și se va face în baza unei analize proprii pentru fiecare om", a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Cel puțin 90 de companii din Timiș sunt interesate în preluarea de angajați de la complexurile energetice Hunedoara și Oltenia.