De 27 de ani locuitorii unui sat din județul Timiș pot ajunge la primărie doar prin județul Arad. Drumul de 14 kilometri care leagă satul Bulza de centrul de comună nu mai este funcțional din anul 1990. Ca să ajungă la primărie sau la medic oamenii trebuie să ocolească 34 de kilometri prin județul vecin. Nici varianta ocolitoare nu este complet asfaltată, iar drumul se blochează când plouă sau ninge. Autoritățile spun că tronsonul de drum județean care leagă cele două localități nu a fost reparat în lipsa unui aviz. "Actualmente oamenii circulă pe DC101 care merge până la hotarul cu județul Arad. De aici merg prin județul Arad şi se vine pe undeva prin Făget, se ajunge la Margina", explică Ionel Costa, primarul comunei Margina.
Cândva un sat cu peste 100 de case, Bulza este astăzi depopulat şi izolat de civilizație. O spune Rozalia Şercan, cel mai bătrân localnic. La cei 86 de ani, femeia are copii, nepoți şi strănepoți. Din cauza drumului greu aceştia vin rar în vizită.
"Când ploaie ni-s blocați. Ăla dacă s-ar deschide am fi şi noi ca lumea asălaltă din toată țara. Dacă se face drumul atunci şi copiii noştri o să mai vină acasă dar aşa... ne-au părăsit", povesteşte Rozalia Şercan, o localnică.
"Acesta este drumul pe care nu se poate circula nici măcar cu tractorul. În locul în care ar trebui să existe asfalt a crescut iarba, iar oamenii spun că toamna şi iarna zona este complet blocată" - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timişoara.
Doar 16 oameni mai locuiesc astăzi aici. Alți 10 vin doar în vacanțe. Nu au magazin, iar medicul îi vizitează de câteva ori pe an.
"Venim prin Arad, prin Căprioara şi atunci venim pe sat, pe drumul ăsta nenorocit care ne rupe maşinile şi ne ia şi timpul şi peste deal s-ar putea face direct înspre Groşi, Margina, dar nu se mai face."
"Ne aduce de la Căprioara de la magazin pâine şi ce mai ne trebuie."
"Mai trece câte unu bun la suflet şi mai trece şi îmi lasă câte un pachet. Merge cum merge, dar greu."
Nici varianta ocolitoare nu este complet asfaltată, iar drumul este de multe ori blocat. Tronsonul care leagă direct satul de centrul de comună e nefuncțional.
"S-a reuşit în prima etapă să se asfalteze porțiunea de la Margina-Zorani şi de la Zorani la Groşi, în etapa a doua s-a reuşit asfaltarea localității Bulza. 19:56:59:00 plus 19:57:04:12 rămânând de asfaltat tronsonul din mijloc", explică primarul comunei Margina.
Pentru cei 6 kilometri, Consiliul Județean Timiș a sistat proiectul din cauză că o porțiune este inclusă în fondul forestier național.
"Am şi demarat investiția pe el. Doar că ne-am lovit de o problemă. Apare o suprafață de drum care apare la proprietatea Direcției Silvice Arad. Am oprit lucrările. Nu se poate interveni până nu clarificăm proprietatea. Nu e proprietatea noastră", susţine Călin Dobra, preşedintele CJ Timiş.
Reprezentanții Direcției Silvice spun că autoritățile județene nu au depus acte pentru ca drumul să fie scos din fondul forestier.
"Rezolvarea constă în respectarea legislației silvice respeciv în întocmirea și promovarea spre aprobare a documentației pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național", adaugă Gelu Zdrenghea, purtător de cuvânt Direcția Silvică Arad.
Primarul spune că a cerut ajutor şi la Guvern de unde a primit promisiunea că printr-o Hotărâre alte 11 situații asemănătoare vor fi rezolvate.