Câteva zeci de copii de la Colegiul Naţional de Arte „Ion Vidu" din Timişoara au schimbat băncile din clasă cu cele din sala de judecată. Cei mici au intrat în pielea judecătorilor, avocaților sau grefierilor și au simulat un proces, cu un scenariu creat tot de ei. Totul cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile. Rând pe rând, cei mici au trecut prin fața instanței, pentru a depune mărturie într-un caz pe care tot ei l-au pus la cale. Un elev a fost acuzat că a furat telefonul unei colege și a fost judecat, ca atare, de un complet format din trei judecători și un procuror. Firește, atât partea vătămată, cât și inculpatul au avut parte de avocați, care au suținut cauza celui reprezentat. Totul, după un scenariu gândit de elevii de clasa a IV-A a Colegiului Național de Arte „Ion Vidu" din Timișoara.
După câteva minute bune, completul de judecată a deliberat.
„Ce rol ai îndeplint astăzi? Președinte-judecător. Și cum ți s-a părut? Destul de fain, frumos. Cum ți se pare meseria asta? Frumoasă dar și grea.”
„A fost un rol destul de greu, dar mi s-a părut intercativ și fain în același timp, dar și greu. A fost chiar foarte drăguț.”
„Am jucat rol de judecător. Și cum ți s-a părut? Mi s-a părut interesant pentru că face dreptate.”
Procesul a fost pus în scenă de cei 17 elevi cu ocazia Zilei Europeane a Justiție Civile. Scopul este de a-i învăța cât mai devreme posibil ce drepturi, libertăți dar și ce obligații au.
„Aduc un plus de la contactul cu această sală de judecată, cu ținutele - pentru ei toate detaliile acestea contează - oamenii care lucrează aici, cu atitudinea pe care trebuie să o ai într-o sală de judecată, totul e foarte important pentru ei și acestea sunt lecțiile pe care le rețin de-a lungul vieții”, spuneEugenia Ologu învătățoare, Colegiul Naţional de Arte „Ion Vidu".
„Copiii învață să fie buni cetățeni și deșlușesc tainele justiției pe limba și pe înțelesul lor, chiar și la vârsta de 8-9 ani jucându-se. Spețele procesului care se judecă sunt problemele recurente care există la ei în școli”, adaugă Cristian Pup, judecător, Curtea de Apel Timișoara.
Din 1999, la Timișoara, Curtea de Apel organizează simulări de procese în special cu elevii