Proiectul intitulat „Porţile Neamţului” se referă la amenajarea intrărilor din judeţ pe drumurile naţionale şi europene. Modelul estetic ales pentru realizarea „porţilor” este un obiectiv turistic emblematic pentru judeţul Neamţ, respectiv Turnul lui Ştefan cel Mare din Piatra-Neamţ, informează Mediafax.
Acestea urmează a fi amplasate în zona drumurilor: DN 15 (la intrarea dinspre judeţul Bacău, în localitatea Costişa), DN 17B (la intrarea dinspre judeţul Suceava, în localitatea Lunca, comuna Borca), DN 15C (la intrarea dinspre judeţul Suceava, în localitatea Boroaia, judeţul Suceava), DN 15B (la intrarea dinspre judeţul Iaşi, în localitatea Timişeşti), DN 28 -E 583- (la intrarea dinspre judeţul Iaşi, în localitatea Săbăoani), E 85 (la intrarea dinspre judeţul Bacău, în localitatea Secuieni), DN 12C (la intrarea dinspre judeţul Harghita, în localitatea Bicaz-Chei).
Potrivit proiectului CJ Neamţ, în localităţile Costişa, Lunca şi Bicaz-Chei se va amplasa câte un singur semnal, pe partea dreaptă a sensului de intrare în judeţul Neamţ iar în localităţile Săbăoani, Secuieni, Timişeşti şi Boroaia se va amplasa câte un portal format din două turnuri, situate de o parte şi de alta a drumului, unite cu o arcadă de lemn între ele.
Aceste construcţii urmează să fie vizibile şi pe timp de noapte, alimentarea cu energie se va realiza cu ajutorul unor panouri fotovoltaice şi fiecare totem va fi dotat cu camere de supraveghere.
Valoarea investiţiei este de 8.054.337 lei, iar fondurile provin exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean Neamţ.
Costul mare al proiectului a stârnit nemulţumiri în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Neamţ de la sfârşitul lunii ianuarie. La vot, 18 consilieri au fost „pentru” iar cei 14 consilieri liberali s-au abţinut.
Chiar dacă proiectul a trecut cu votul majorităţii, preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, n-a ezitat să reacţioneze la abţinerea consilierilor PNL.
„Lasă să aibă doar Suceava porţi, noi, Neamţul, să nu avem nişte porţi în care să se vadă, când intri în judeţ, că intri într-un judeţ cum trebuie”, a fost mesajul transmis de Arsene.
Decizia liberalilor de a nu susţine iniţiativa a fost motivată de costurile mult prea ridicate.
„Nu am considerat ca suma de peste opt milioane de lei să fie folosită pentru nişte porţi de intrare în judeţ, în condiţiile în care cu aceşti bani se pot face 10 km de drumuri comunale, grădiniţe sau grupuri sanitare în toate şcolile care au toaleta în curte.” - a declarat Florin Hopşa, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean.