Primăria Timişoara este obligată de Comisia Europeană să facă o investiţie majoră în sudul oraşului, pentru a continua o alta, începută de dezvoltatorii noului mall din zonă. Vorbim despre extinderea liniilor de tramvai din Calea Şagului şi reabilitarea acestei artere, proiect abandonat din cauza staţiei de monitorizare a calităţii aerului care se află acolo. Autorităţile nu s-au gândit să ceară acordul de mediu şi avizul pentru mutarea staţiei, care este exact în mijlocul şantierului şi este obiectiv de interes naţional, înainte să înceapă lucrările. Şi iată că povestea trenează de 2 ani... „Şantierul de prelungire a liniilor de tramvai a început în anul 2015, dar lucrările s-au oprit imediat. Nu s-a mai muncit de doi ani. Toptul din cauza staţiei de monitorizare a aerului care trebuie mutată. Autorităţile nu au obţinut nici acum documetele pentru acest lucru” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Locuitorii din zonă aşteaptă şi ei finalizarea şantierului, pentru a beneficia de un mijloc de transport în comun în plus.
„Nu trebuia să se apuce Robu să facă toată lucrarea, fără hârtiile nescesare, ca să nu rămâne cu liniile ăstea, așa.”
„Nu arată prea bine, toate lucrurile acestea. E destul de rău”.
„O lucrare așa de mare și nu dai drumul la tramvai să meargă... se pierd bani la transport.”
Comisia Europeană cere un amplu proiect de dezvoltare a zonei unde este amplasată staţia, proiect ce cuprinde construirea de piste pentru biciclişti şi realizarea de trotuare şi noi spaţii verzi, lucrări fără de care staţia nu poate fi mişcată din loc.
„Până la această dată, la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș nu s-a depus niciun proiect, printre a cărui obiective să fie prevăzut relocarea stației de monitorizare. În momentul în care la Agenția se va depune un proiect de către Primărie, el va fi analizat”, susține Georgeta Ţâţan purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş.
Momentan, nu există nici măcar un studiu de fezabilitate, dar primarul promite că tramvaiul va circula pe aici chiar anul acesta.
„Vor fi două componente: un care va curpinde amenajări până la granița municipiului Timișoara și o alta care prevede o extensie, prin piste de biciclete, înspre Parța și Șag. Se pare că vor fi toate condițiile îndeplinte - spun se pare pentru că am avut destule surprize, sper să nu ne mai ceară nimic altceva și să primim undă verde pentru mutarea stației. Acum două săptămâni spuneați că se va întâmpla anul acesta... Păi da și acum susțin același lucru!”, spune Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Proiectul de dezvoltare urbană din Calea Şagului presupune şi reabilitarea străzii. O astfel de investiţie se ridică la 20 - 30 de milioane de lei, din estimările autorităţilor, pentru că ar urma să fi refăcută şi şoseaua.