240 de mii de lei au cheltuit autorităţile judeţului Braşov pe un sistem de supraveghere a drumurilor naţionale, care nu funcţionează, la doi ani de la instalare. Sistemul este gestionat de Poliţie şi ar fi trebuit să recunoască automat numerele de înmatriculare ale vehiculelor, pentru depistarea rapidă a maşinilor date în urmărire. Diagnosticul sistemului este dezarmant: camerele au fost greşit montate şi nu pot citi numerele tuturor maşinilor.
Sistemul are zece camere de supraveghere, de înaltă rezoluţie, dotate cu proiectoare de raze infraroşii, pentru funcţionare eficientă pe timp de noapte. Camerele au fost montate pe stâlpi şi clădiri, pe drumurile naţionale, la intrările în judeţul Braşov. Camerele au fost plătite de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, cu 240 de mii de lei, din bugetul Consiliului Judeţean.
Sistemul a fost inaugurat cu fast, în octombrie 2014. Poliţia a anunţat atunci că va putea depista automat numerele de înmatriculare ale vehiculelor cutate. Camerele au fost însă montate greşit, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Acum, Poliţia cere încă 340 de mii de lei, pentru a muta camerele deasupra şoselei, pe traverse metalice şi pentru a cumpăra încă opt dispozitive.
"Anul acesta, au venit cu o suplimentare de bani, cei de la ATOP, împreună cu Poliţia pentru a le repoziţiona", Adrian Gabor, vicepreşedinte CJ Braşov.
"Faptul că nu sunt montate în consolă lasă să scape unele din maşinile care trec, este vorba de unghiul la care se face citirea ", Claudiu Coman, preşedinte ATOP Braşov
Suma cerută este cu aproape jumătate mai mare decât banii cheltuiţi deja pentru acest proiect. Nota de fundamentare a cheltuielii a ajuns acum două luni pe masa Consiliului Judeţean.
"Nu e bine dacă nu funcţionează, sunt nişte bani aruncaţi, nu? Ar trebui să monitorizeze", şofer .
"Păi avem Poliţie, care să controleze la graniţă, când se trece cu maşina, dacă e furată", şofer.
Poliţia nu a permis, încă de acum doi ani, accesul echipei de filmare la dispeceratul din care ar fi trebuit gestionat sistemul. Acum, oficialii IPJ Braşov au refuzat să facă orice comentariu despre deficienţele sistemului. Potrivit ATOP, problemele pot fi rezolvate în maxim 60 de zile de la momentul la care autorităţile vor putea face legal achiziţiile necesare.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: A. Apetroae, M. Stan