Început de an școlar cu proteste la Timișoara. Peste 20 de părinți de la școala gimnazială 16 din oraș au venit cu pancarte şi şi-au strigat nemulţumirile în curtea unităţii. Părinţii se plâng că le-au fost mutaţi copiii din şcoala în care învăţau, într-o clădire de la periferia oraşului. Este reacţia părinților celor 200 de elevi de la școala gimnazială numărul 16 din Timișoara faţă de decizia conducerii unităţii de a-i reloca pe copii.
„Copiii noștri au fost înscriși la școala 16, pe strada București, nu pe strada Lorena. Copiii au fost mutați fără voința noastră, după ce noi am renovat clasele.”
„Conditíile sunt mizerabile acolo, câini în curte, gunoaie, șobolani la subsol.”
„Nu vrem decât să tragem un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în sistemul de educație, nu cred că vom rezolva ceva, o să mergem spre minister, și probabil de sus în jos lucrurile se vor îmbunătăți.”
Atât conducerea şcolii cât şi reprezentanţii primăriei cred că părinţii nu sunt îndreptăţişi să protesteze.
„Din cei 1300 de părinți, 80% au votat și sunt de acord ca învățământul să fie de dimineață, să ne desfășurăm activitatea în două locații”, spune Mihai Pârvulescu, directorul școlii gimnaziale 16.
„Nu sunt îndreptățiți, noi ne-am aplecat și avem o deschidere deosebită pentru părinți și pentru toate școlile din Timișoara. Nu înțeleg de ce sunt nemulțumiți”, completează Adrian Faur, șeful biroului școli-spitale din Primăria Timișoara.
Părinții celorlalți elevi nu au fost solidari, mai mult decât atât, i-au condamnat pe cei care au protestat.
„Mi se pare normal să se gândească și la copiii de clasa a V-a și a VI-a, pentru că nu e normal să învețe după amiaza.”
„Nici eu nu îl susțin și în special în prima zi de școală, nu cred că e ok să vină să facă o astfel de manifestare.”
Părinții sunt cu atât mai supăraţi cu cât, spun ei, au investit în amenajarea sălilor din care, acum, copii lor sunt nevoiţi să plece.
„În fiecare an, noi zugrăvim și ni se spune domnul director ne obligă să zugrăvim și sunt încasați niște bani. Nu știu cum domnul director poate obliga un părinte să plătească zugrăveala.”
„N-aș putea să confirm în acest moment, dacă s-a întâmplat este extrem de grav. Dacă dumnealor au scos bani din buzunar, trebuie să spun cu regret că nu ar fi trebuit să se întâmple. Și dacă pot să demonstreze acest lucru, stau la dispoziția lor”, precizează Aura Danielescu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Părinții elevilor de clasa a IV-a de la școala 16 din Timișoara sunt deciși să îşi mute copiii la alte unități de învățământ, în măsura în care acest lucru va fi posibil. Și la Liceul Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara au fost proteste în prima zi de şcoală. Părinții şcolarilor din clasele a VI-a și a VII-a s-au plâns că elevii fac cursuri după-amiaza.
Reporter: Alexandra Marian
Operator: George Ștefăniță