Au început croazierele pe cel mai spectaculos defileu al Dunării, iar turiştii se pot bucura în mod regulat de ele. Români sau străini, cu toţii pot admira cele mai frumoase peisaje din zonă în timp ce călătoresc cu vaporaşul. Plecarea este din portul Moldova Nouă, din județul Caraș-Severin, vizitatorii pot face turul insulei Ostrov, iar printre punctele de atracție se mai regăsesc stânca Babacaia sau Cetatea Golubăţ. Motoarele vaporului au pornit pentru prima dată pe Dunăre. Pasagerii au putut să admire în periplul lor pe apă un peisaj superb - Ostrovul din mijlocul Dunării, cu caii săi sălbatici, şi castelul Maria Tereza, de pe malul sârbesc al fluviului. Iar vremea minunată şi briza Dunării au făcut ca după-amiaza să fie una perfectă pentru turişti.
"O plimbare de agrement. Peisajul cum vi se pare? Minunat, încântător, perfect."
"Foarte frumos. Chiar au avut o idee bună. Mai rămân eseriozitatea, să se ţină de program."
"Una e să vezi peisajul de la nivelul unei bărci cu care m-am mai cărat şi una e să vi cu vaporaşul acesta şi să vezi altfel Dunărea."
O excursie pe Dunăre durează două ore, iar pasagerii adulţi achită 40 de lei pentru o călătorie, respectiv 20 de lei pentru copiii sub 12 ani.
"Îm jur de 10 km/h, pasageri maxim capacitate 50. Avem în jur de 130 de cai pe cele două motoare 65 - 65. Are în jur de 16 metri jumate.
Ce fel de model este acest vapor? Este pe două corpuri, deci are o stabilitate destuld e mare. Nu se va răsturna niciodată", povestește Tudor Sigmanu - căpitanul navei "Baziaş" 1.
Consiliul Judeţean Caraş-Severin a cumpărat nava "Baziaş" 1 în anul 2015, printr-un proiect transfrontalier implementat în parteneriat cu Primăria Kladovo, din Serbia, şi Consiliul Local Pojejena. Un proiect în valoare de un milion de euro. Abia acum s-au obţinut însă autorizaţiile necesare pentru punerea în mişcare a ambarcaţiunii.
"E un prim pas pentru a dezvolta turistic zona. Ştim că Clisura Dunării este dezvoltată în zona Orşova, Mehedinţi. Încercăm şi zona clisurii Dunării din Banat să o dezvoltăm pentru că există potenşial foarte mare", adaugă Adrian Torma - primarul oraşului Moldova Nouă.
Autorităţile din Moldova Nouă şi din Veliko Gradişte din Serbia pun acum la punct formalităţile pentru că nava de croazieră să poată acosta pe malul sârbesc, unde turiştii pot chiar să petreacă o noapte sau pot să viziteze obiectivele turistice din ţara vecină.