Hunedoara, orașul paradoxurilor

În ultimii ani, hunedorenii au spus mereu că reducerea activității la combinatul siderurgic, unde în 1990 lucrau peste 20 de mii de oameni, a dus la declinul orașului. Oamenii spun că posibilele noi locuri de muncă i-ar mai aduce pe tinerii plecați peste hotare înapoi acasă.
"De când s-o închis combinatul e dezastru, e nevoie de multe locuri de muncă în acest oraș."
"Este, cum să nu, este nevoie, doar că tineretul e mai mult peste hotare, și eu am nepoți care tot așa, oftează să meargă peste hotare mai mult."
"Pentru tineri este nevoie, da, ca să nu mai plece, că îți trebe un gram de nebunie ca să pleci din țara ta, zic eu."
Când vine vorba însă despre ocuparea unor locuri de muncă, hunedorenii nu mai par la fel de convinși că vor să se angajeze. O firmă din oraș care își extinde acum activitatea pune la bătaie 150 de slujbe. Recrutarea personalului nu a mers tocmai șnur.
"O societate de cablaje auto din Hunedoara angajează în regim de urgență 150 de persoane. Și pentru că nu au găsit, nu au reușit să găsească până acum oameni ne-au cerut și nouă sprijinul", susţine Elena Iancău, purtător de cuvânt la Primăria Hunedoara.
Angajatorul caută persoane cu studii medii care pot fi specializate la locul de muncă. În plus, firma susține că oferă și alte avantaje.
"Un salariu fix, prime anuale, ore suplimentare plătite dublu, spor de noapte de 25%, tichete de masă și asigurarea transportului", explică Teodora Trandafir, expert în comunicare.
Paradoxurile hunedorene nu se opresc aici. Între realitatea descrisă de localnici și cea din rapoartele oficiale, diferența este una mare. În Hunedoara sunt înregistrați aproximativ 60 de mii de locuitori și doar o mică parte figurează fără un loc de muncă.
"Datele statistice ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în orașul Hunedoara sunt 850 de șomeri, iar pentru ei sunt disponibile acum 334 de slujbe", Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.
"Nu prea are omul chef de muncă, că cine are ajutorul social nu vrea să muncească, trebe să se dea o lege, cine vrea ajutor social, să muncească dacă ai 2 mâini, 2 picioare, capul întreg, du-te omule și muncește, asta e."
Hunedoara a fost mereu un oraș monoindustrial, iar administrația locală a încercată să mențină acest specific. Oamenii erau deja calificați în meserii industriale, iar infrastructura exista și ea. Așa au apărut în oraș două parcuri de afaceri. Nici asta nu a fost însă o soluție de revigoare a economiei.
"Cea mai bună dovadă este acest parc industrial. Inaugurat în urmă cu 1 an de zile, parcul întins pe 20 de hectare este și acum gol. Pentru amenajarea lui au fost cheltuite 38 de milioane de lei, fonduri europene", Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.
Între lipsa ofertelor de pe piața muncii și lipsa doritorilor de a ocupa aceste slujbe, Hunedoara va rămâne în continuare un oraș al paradoxurilor, un oraș în care oamenii vor prefera să laude trecutul în loc să înceapă să trăiască pentru viitor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.