Ghelari | 30 de mii de înscrisuri în cartea funciară
Data publicării:
O mie de oameni, în sfârșit proprietari cu acte în regulă ai terenurilor deținute din moși strămoși. Comuna Ghelari este prima din județul Hunedoara, și printre puținele din țară, unde a fost implementat un proiect național, finanțat din bani europeni. Peste 700 de mii de lei au fost folosiți ca să fie măsurate pământurile oamenilor și, mai apoi, înscrisuri în cartea funciară. Măsurătorile au durat 2 ani, iar oamenii nu au plătit nimic pentru ele.
Iosif Popa are 75 de ani. Deține acum, pentru prima dată, un înscris în cartea funciară pentru terenurile pe care le-a moștenit de la bunici și care sunt răspândite în mai multe zone. Și nu este singurul posesor al unei astfel de hârtii.
Alți 1000 de oameni din comuna Ghelari au acum acte pentru pământurile deținute, fără să fi plătit vreun leu pentru măsurători.
Specialiștii au făcut timp de 2 ani măsurători în comuna Ghelari, fie prin metode clasice, fie aerian, cu ajutorul dronelor.
Programul național de cadastru și carte funciară a costat 700 de mii de lei, fonduri europene nerambursabile. 30 de mii de certificate au fost eliberate localnicilor din Ghelari.
Un proiect asemănător se derulează acum în alte 2 comune din Ținutul Pădurenilor, la Cerbăl și Lelese, acolo unde, la fel ca la Ghelari, oamenii nu au avut niciodată acte oficiale pentru proprietățile lor.