Zi de zi tehnologia evoluează, iar unele dintre cele cele mai performante echipamente sunt camerele foto. Cu toate acestea, în creierii munţilor, într-un sat din Braşov, un artist francez a ales să facă fotografii aşa cum se făceau acum o sută de ani. Laurent Jouault s-a stabilit la Moieciu în 2007, îndrăgostit de peisajele de aici, pe care le imortalizează acum folosind cele mai rudimentare metode.
"E o gaură foarte mică. În interior e pus un suport fotosensibil la lumină. Totul se face în camera obscură. Bineînţeles eu pun suport, închid cu o gumă sau cu ceva aici şi mă duc afară, îl pun pe un suport şi fac fotografii. Timpul de expunere este de 30 de secunde, maxim un minut, depinde de soarele pe care îl avem afară . Eu deschid de fapt aici şi închid", Laurent Jouault - fotograf
Laurent a venit prima dată în România acum 18 ani. A ajuns la Moieciu de Sus împreună cu un grup de copii pentru un schimb de experienţă. Peisajele extraordinare, dar şi o învăţătoare din zonă, care mai târziu i-a devenit soţie, l-au făcut să se mute în ţara noastră. Din 2007 s-a stabilit definitiv aici şi şi-a deschis un mic atelier de fotografie unde primeşte toţi turiştii care ajung în zonă şi le povesteşte despre arta fotografică.
"Asta e pe carton, pe ceramică, pe ţiglă. Încerc pe tot felul de suporturi. E de fapt o încercare, un joc, încerc să fac lucruri din ce în ce mai diferite, mai ciudate", Laurent Jouault.
Originar din nord-vestul Franţei, din Normandia, de lângă ocean, Laurent Jouault a dat plajele Atlanticului pe atmosfera pitorească de la poalele munţilor Carpaţi.
"O alegere mai mult familială. Oricum am avut acest proiect, să deschid căsuţa asta înainte să vin aici, înainte să mă stabilesc aici. Am zis să încerc. Mi-am luat un concediu fără plată timp de un an şi după un an am stat aici. Cred că oamenii de aici din sat s-au gândit, omul e un pic nebun să facă aşa ceva în sat. Mulţi oameni ziceu să mă duc la Bran, acolo sunt mai mulţi turişti, sunt mai multe posibiltăţi. Eu am încercat aici, aici e locul meu aici pot să dezvolt ceva", Laurent Jouault.
Oamenii din sat l-au primit bine şi toţi se mândresc cu francezul care face poze prin curţile lor.
"E pasionat de zona noastră, mai ales că el face şi peisaje din zona noastră. Chiar a făcut şi de la mine de pe teren. E un bun primitor la noi în comună", localnic.
Pasiunea pentru fotografie i-a fost insuflată de tatăl său care i-a dăruit primul aparat foto. Pentru pasiunea sa şi pentru familie, Laurent a renunţat chiar la postul de director al unei case de cultură, pe care îl avea atunci când a decis să vină în România. De atunci a adunat în micul muzeu pe care îl are peste 120 de aparate foto, cel mai vechi având peste 100 de ani.
"Am de la cel mai vechi, care este din Franţa din 1900 aproximativ. Am şi multe aparate pe care le-am adus din Franţa. Pentru că am avut înainte o colecţie. Aici am descoperit "Zmena", "Zenit" şi tot ce ţine de aparate care au fost distribuite mai mult aici. Am şi unul fabricat în România, "Orinzont Amator", de la firma "OR". Cred că e singurul aparat românesc", Laurent Jouault.
În curând artistul va vernisa o expoziţie de fotografii realizate prin tehnica găurii de ac."România văzută dintr-o cutie metalică" este un proiect prin care Laurent vrea să ajungă în fiecare oraş şi să realizeze fotografii cu o simplă cutie de cafea.
"Ideea e să mă duc peste tot în România şi să fac fotografii numai cu cutii din ăstea şi să le developez pe loc şi să fac expoziţii în diferite oraşe. Acum încep cu Braşov", Laurent Jouault.
Reporter: Sorin Secli
Operator: Mihai Stan