Un fost CAP dintr-un sat din Timiș a devenit casă și, în același timp, loc de muncă pentru 11 oameni ai străzii. În localitatea Bacova o asocaţie caritabilă a deschis o fermă socială, unde persoanele nevoiașe au grijă de animale şi cultivă pământul, muncă pentru care primesc casă, masă şi salariu. „Hai Marcele! Hai, vino la mama. Ăsta îi copilul meu. De câtă vreme îl îngrijiți? 3 ani acuși. 3 ani are Marcelu' mamii.”
Pentru Rodica Cojocariu ziua de muncă începe la ora 6. De luni până vineri, se îngrijește de cei 100 de porci pe care îi are ferma devenită casă pentru ea. După ce a rămas singură, a căutat ajutor la ferma socială din Bacova. A primit o cameră, o masă caldă zilnic dar și un salariu.
„Mie îmi place că m-am obișnuit cu lucrul ăsta, cu tot. Ce să vă spun că îi bine pentru mine. Mă ajută foarte mult. Mi-o murit soțul și m-o ajutat foarte mult”, recunoaște Rodica Cojocariu.
Ferma socială din Bacova a fost deschisă în 2008 de Federaţia Caritas, a Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara. Din donații, asociaţia a reamenajat fostul CAP din localitate, a cumpărat pământ pentru agricultură și animale. Tot aici a deschis și un atelier unde oamenii care locuiesc la fermă confecționează paleți care sunt apoi vânduţi. Șansa oferită i-a învățat pe cei 11 oameni de la fermă că sintagma „munca este brățară de aur” are suport şi în viaţa de zi cu zi.
„Sunt leneși alții, puturoși, nu le place. Păi dacă nu-ți place să muncești, nu-ți dă nimeni, să mă iertați, mură-n gură nu-ți dă nimeni dacă nu pui mâna să muncești.”
Ioan Lomora are 65 de ani și locuiește la ferma socială de aproape 1 an și jumătate. A rămas pe drumuri după ce un incendiu i-a mistuit casa.
„Aici am sănătate, pot munci cu văcuțele. Avem un solar frumos, grădina când încep să punem în grădină. Și anul trecut am avut de toate, ardei, gogoșari, mazăre, varză, de toate am avut. Și puneți și un ban deoparte? Păi da, și-un ban deoparte sigur că punem”, povestește Ioan Lomora.
Cei 11 beneficiari ai fermei sociale nu plătesc cazarea și locuiesc câte 2 în cameră. În funcție de sezon, munca pe care o au de făcut se schimbă.
„Noi cultivăm în această fermă 230 de hectare de pământ, dintre care 100 de hectare proprietate și 130 de hectare în arendă. Avem o moară de cereale unde măcinăm propriul grâu. Producem făină, făina este livrată la 3 brutării care prin compensare ne livrează pâine pentru ferma nostră și pentru celelalte proiecte ale Federație Caritas”, explică Daniel Reiner, administratorul fermei sociale.
Amenajarea fermei a costat câteva sute de mii de euro. Toții banii au venit din donații.
„Am constituit o comisie prin care selectăm beneficiarii de aici. Îi selectăm din azilul de noapte de pe Brâncoveanu, tot proiectul nostru. Acolo îi observăm, îi aducem aici în probe, dup-aia sunt angajați, lucrează aici cu toate actele în regulă”, completează Herbert Grun, directorul executiv al Federație Caritas.
Ferma socială are o capacitate de 16 locuri. În scurt timp, alte cinci persoane fără casă vor pleca din stradă pentru a beneficia de o locuință, un loc de muncă dar și un salariu.