Înființat anul trecut ca o pepinieră pentru viitori fotbaliști de succes, centrul de excelență de la Deva are probleme de legalitate: primăria nu mai poate susţine funcţionarea sa. La mai bine de jumătate de an de la deschidere, centrul nu are încă un certificat de identitate sportivă emis de Ministerul Tineretului și Sportului. În lipsa acestui document, centrul de excelență nu mai poate fi finanțat de la bugetul local. Activitatea nu a fost oprită, dar nu este exclusă sistarea definitivă, dacă nu se vor găsi soluții de finanțare. Lipsa certificatului de identitate sportivă pe care ar fi trebuit să îl emită Ministerul Tineretului şi Sportului face ca investiția gândită de Federația Română de Fotbal să fie pusă sub semnul întrebării. Primăria Deva a sistat, pentru moment, finanțarea Centrului de Excelență.
Reprezentanții administrației locale și cei ai FRF caută acum soluții pentru ca activitatea să nu fie oprită definitiv.
„Potrivit legii sportului, centrele de excelență care nu dețin acest certificat nu pot fi finanțate de către autoritățile locale”, precizează Mona Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.
Pentru cei 30 de mici fotbaliști ai centrului a fost înfiinţată o clasă specială de performanţă la Colegiul Național Sportiv Cetate Deva. Copiii selectați pentru centrul de excelență sunt acum în clasa a 9-a. În acest weekend, ei au câștigat o competiție importantă la Târgu Mureș.
„Anul trecut, primăria Deva a alocat 270 de mii de lei de la bugetul local. Banii au fost folosiți pentru cazarea, pentru masa, dar și pentru transportul la competiții al celor 30 de copii de la centrul de excelență” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Centrul de excelență Tricolor 11 din Deva a luat ființă anul trecut. Cum finanţarea de la bugetul local a fost oprită pentru că ar fi fost ilegală, centrul își continuă activitatea cu susținerea federației. Funcţionează însă în incertitudine.
„Riscul de a se închide este permanent, atâta timp cât temeiul și condițiile în urma cărora s-a înființat acest centru nu mai sunt îndeplinite, deci evident că există acest risc”, spune Adrian Liga, director CNS „Cetate” Deva.
Trei asemenea centre de excelenţă au mai fost deschise în țară, la Timișoara, Tg Mureș și Buzău. Copiii selectați ar trebui să se numere printre viitorii componenți ai Naţionalei de fotbal a României.