Scriitorii Ioana Pârvulescu şi Radu Paraschivescu şi-au lansat ultimele cărţi, la finalul săptămânii trecute, la o librărie din Braşov. Au stat de vorbă cu cititorii şi le-au răspuns la curiozităţi însă ne-au împărtăşit şi nouă câteva din secretele care stau ascunse între copertele volumelor proaspăt ieşite de sub lumina tiparului.
"Un roman despre cum se poate înota în timp şi în timpuri fără să te îneci. Ar fi bine să fie citit fără grija vârstei proprii. Şi fără orice alte griji, de altminteri. Aceasta e o urare!" - sunt cuvintele Ioanei Pârvulescu, ce fac referire la ultimul său roman - "Inocenţii". O poveste de secol XX, din şi despre Braşov, aşa cum este văzut prin ochii unei fetiţe, despre transformarea continuă a urbei şi evenimentele marcante, despre locuri cu încărcătură simbolică şi oameni, o istorie văzută prin ochi inocenţi. Şi, totuşi, o carte pentru oameni mari.
"O istorie pe care ea nu o înţelege, de fapt nici nu o interesează istoria pe această fetiţă, dar o suportă ca noi tiâoţi. Inocenţii nu sunt numai copiii care trăiesc în acest roman şi sunt şi unii adulţi care suportă toate durerile istoriei", Ioana Pârvulescu - scriitoare.
Cu toate astea, nu oamenii sunt în centrul poveştii, nu este o carte despre ei ci despre un oraş care pare să aibă o viaţă proprie, cu memorie şi conştiinţă. O carte scrisă cu umor şi care ţine cititorul într-o permanentă tensiune.
"Personaj principal este o casă de pe strada Sfântul Ioan de astăzi, fostă Maiacovschi pe vremuri, pe vremea lui Ceauşescu şi nişte case care se dărâmă", Ioana Pârvulescu - scriitoare.
Un titlu cu mesaj dur, o colecţie de cinci povestiri scrise relaxat, pline de umor umbrit, pe alocuri, de realităţi crude - aşa poate fi descrisă, pe scurt, cartea lui Radu Paraschivescu. "Aştept să crăpi" este o carte care prezintă românul de după integrarea în uniunea Europeană, cu efectele, negative sau pozitive, pe care le-a avut această transformare în cotidianul autohton şi în percepţia oamenilor.
"Îţi provoacă o primă reacţie de ilaritate după care te pune pe gânduri. Cel puţin asta e reţeta pe care am conceput-o eu. Sunt povestiri din imediat, din ce ţi se întâmplă în jurul nostru, sunt cinci forme de derapaj, de deviere, de năstruşnicie", Radu Paraschivescu - scriitor.
Protagoniștii ultimei cărţi a lui Radu Paraschivescu sunt oameni mai mult sau mai puţin cunoscuţi din lumea televiziunii, dar mai ales oameni obişnuiţi, exemplele tipice de români care văzuţi în faţa porţilor deschise către Occident, dau năvală în căputarea norocului. Cartea este o revenire la literatură a autorului, după patru ani de scris eseuri şi articole.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Dan Dascălu