Drum Naţional făcut praf de calamităţile din ultimul an. (VO) Precipitaţiile din ultima perioadă şi cutremurele au activat peste 10 alunecări de teren pe Drumul Naţional 2N, în judeţul Vrancea. Cele 10 puncte se află pe raza localităţilor Bordeşti, Jitia, Chiojdeni şi Dumitreşti. În unele locuri sunt alunecări de suprafaţă, unde pământul cade pe carosabil, dar şi de adâncime, unde şoseaua a luat-o pur şi simplu la vale. Cea mai gravă situaţie este în Chiojdeni, acolo unde şoseaua s-a surpat pe o suprafaţă de câţiva metri. Aici traficul se desfăşoară pe un singur fir, iar maşinile de pompieri şi cele de mare tonaj nu pot trece.
După ploile din week end, mai multe alunecări de teren de pe Drumul Naţional 2N din judeţul Vrancea s-au reactivat. În localitatea Chiojdeni o porţiune din drum a luat-o pur şi simplu la vale.
Adrian Tănase, viceprimarul comunei Chiojdeni: "De fiecare dată când plouă, terenul se lasă. Chiar dacă noi completăm cu balastru, iar pleacă la vale şi aşa se întâmplă de fiecare dată când plouă. R: Dacă ar veni acum o ploaie mai mare? În mod sigur terenul iar se va lăsa şi circulaţia va fi întreruptă."
Oamenii care locuiesc dincolo de alunecare se tem ca dacă drumul va ceda rămân izolaţi, pentru că până la ei nu există o altă cale de acces. Momentan pot trece microbuzul şcolar şi ambulanţa, dar în caz de incendiu maşina de pompieri nu ar avea nicio şansă.
La doar 5 kilometri depărtare, în localitatea Jitia, o altă alunecare a creat probleme.
Stand up, Alexandra Dinu, reporter Digi24: "Ma aflu in localitatea Jitia, pe drumul national 2 N, la kilometrul 46, 300 in aceasta zona o bucata de pamant din munte a luat.o pur si simplu la vale si a blocat unul dintre sensurile de mers ale drumului. Muncitorii încearcă in acest moment , cu mai multe utilaje, sa elibereze partea carosabila."
Valentin Feraru, reprezentant firmă de construcţii: "R:Cât timp aţi lucrat să daţi la o parte? Muuult , nu poţi să manipulezi mai mult de 1500 de metri cubi pe zi."
Cei de la Drumuri Naţionale spun că problema este complicată şi că nu există o soluţie pe termen scurt.
Ovidiu Laicu, director DRDP Iaşi: "Acolo trebuiesc lucrări ample de investiţii, nişte pasaje supraterane, schimbări de treseu şi alte lucruri de-astea, pentru că momentan nu se pot face. Eu am 300 de mii de lei puşi pentru lucrări accidentale, că aşa se cheamă, dar nu pentru acolo, ci pentru toate calamităţile, la următoarea ploaie, iar vine, iar îi îngrop."
În total, precipitaţiile şi cutremurele din ultimul an au dus la activarea a 10 alunecări de teren în localităţile Chiojdeni, Jitia, Bordeşti şi Dumitreşti de pe Drumul Naţional 2N care face legătura dintre localităţile Mărtineşti şi Jitia. Drumul are 60 de kilometri.
reporter: Alexandra Dinu
operator: Bogdan Vlădoiu