Un sat din Timiș care a fost aproape șters de pe hartă în anii cenușii ai comunismului pentru că oamenii s-au opus colectivizării este din nou legat de civilizație. Autoritățile au asfaltat, acum, pentru prima dată, drumul ce duce în localitate. De doua investiţie se mai bucură însă doar cei trei locuitori care au refuzat să îşi abandoneze satul în care s-au născut. Acum, că drumul e ca-n palmă, oamenii spear doar ca rudele să îşi amintească de ei şi să vină să îi viziteze. Mircea Dăjica s-a născut la Topla în anii 50 și avea doar trei luni atunci când familia lui a trebuit să se mute de acolo. În urmă cu 17 ani, însă, a decis că vrea să îşi trăiască bătrâneţea în satul în care s-a născut. N-a crezut vreodată că vechile uliţele vor fi modernizate.
„Dincolo au fost ulițe, au fost case, chiar aici în față a fost școala, a fost căminul, a fost primăria, a fost tot”, povestește Mircea Dăjica.
Acum, însă, totul e pustiu. În sat au mai rămas în picioare trei gospodării. Aici, până şi câinii sunt mai mulți decât oamenii, şi aceia abia dacă mai au puterea să latre.
„Localitatea a fost strămutată pe vechiul regim comunist, au rămas trei oameni, de fapt cinci oameni au rămas din care doi au murit și acum sunt trei oameni, două femei și un bărbat”, explică Ionel Curuți, primarul comunei Mănăștiur.
Drumul acostat 1.600.000 de lei, cea mai mare parte, de la Guvern, si a fost terminat anul acesta. Lucrările au durat doi ani. Localnicii care au rămas în sat se bucură de noua investiţie.
„Ce să vă spun, au fugit de CAP și de drum, asta drumul și CAP-ul ne-au mâncat”.
„Nu m-am gândit uite că după atâția ani au făcut drumul ...nu-i rău ca mai merge lumea e până aici la noi făcut.”
Reprezentanții Primăriei speră că, acum, că drumul este finalizat, oamenii își vor dori să se reîntoarcă la Topla, să își construiască case de vacanțe și să repopuleze satul.