O maşină de teren confecţionată din piese uzate a împlinit visul celor care au muncit la ea şi care, acum, sunt în libertate. Terenul de fotbal de la Centrul de Reeducare din Buziaş a fost finalizat cu bani de la Guvern şi cu munca minorilor şi a voluntarilor. Acum, atenţia lor se îndreaptă spre un nou proiect: un atelier de tâmplărie. ”Din lemnul acesta putem face un pix cu care putem scrie viaţa unui om sau putem schimba viaţa unui om. De când sunt în centrul de reeducare am învăţat: cu un pix pot să schimb şi viaţa mea”, afirmă un deținut, în vârstă de 16 ani.
Este doar unul dintre cei care, în câteva luni, va fi în libertate, acolo unde vrea să-şi continue şcoala cu pixul creat chiar de mâinile sale. Şi nu este singurul: ”Până aici n-am descoperit aşa ceva, că lemnul se poate modela, n-am ştiut că pot să fac pixuri, că pot să fac palete din lemn. Aici am descoperit ceva mai frumos”.
”Ideea centrală este că, după cum se poate modela lemnul, tot la fel se poate modela şi omul. Avem câteva ateliere în care trei tâmplari voluntari efectuează câteva articole din acestea, de lemn”, ne precizează Alin Pădureanu, coordonatorul proiectului.
Pentru achitarea datoriilor create după construcţia terenului de forbal, centrul mai are nevoie de 2.000 de euro, bani pe care copiii speră să-i strângă în câteva luni. De bani ar fi nevoie şi pentru dotarea atelierelor de tâmplărie.
”E important pentru copii să fie implicaţi în astfel de proiecte, pentru a-şi dezvolta sentimentul responsabilităţii sociale. Cei care beneficiază de astfel de facilităţi într-o lume normală în care privarea de libertate să fie o perioadă pasageră din viaţa lui, în aşa fel încât atunci când revine în societate să nu mai comită infracţiuni”, spune Florin Şerpe, directorul Centrului de Reeducare pentru Minori Buziaş.
La finalului anului, iniţiatorii proiectului intenţionează să organizeze şi o expoziţie cu toate obiectele din lemn create de tinerii închişi. Centrul de Reeducare de la Buziaş găzduiește, în prezent, 97 de deţinuţi minori.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche