Trei bărbaţi au răpit o femeie şi au încercat să treacă graniţa ilegal. Poliţiştii de frontieră i-au identificat imediat, iar după câteva focuri de armă au reuşit să îi oprească şi să îi imobilizeze. Este scenariul bine pus la punct al exerciţiului pe care oamenii legii l-au prezentat astăzi în Piaţa Operei. A fost modul în care instituţia a ales să aniverseze cei 150 de ani de existenţă.
”Cetăţenii au putut să vadă tehnica din dotare a poliţiei de frontieră, de autospeciale la tehnica de supraveghere a frontierei pe timp de noapte”, a afirmat agentul şef adjunct Mihaela Leş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.
De exemplu, cu ajutorul aparatelor de termoviziune, poliţiştii de frontieră îi pot identifica pe contrabandişti la o distanţă de şase kilometri.
”Pe timp de zi se poate folosi ca şi binoclu, pe tip de noapte funcţionează pe principiul termoviziunii, detectează persoanele în funcţie de diferenţa de temperatură”, spune inspectorul Lucian Bobora.
Pentru timişoreni principala atracţie au reprezentat-o însă câinii special antrenaţi pentru prinderea răufăcătorilor. Poliţiştii de frontieră îi folosesc aproape la fiecare misiune: ”Foarte fain”, - Ce ţi-a plăcut? ”Căţeii, cum sunt dresaţi”, ”Acum a trebuit să îi explicăm ce se întâmplă care sunt oamenii buni, care sunt oamenii răi din tot exerciţiul acesta, dar mi se pare o chestie interesantă”, ”Chiar mi se pare interesant, de aia m-am oprit”.
În 1852 a fost înfiinţată prima secţie de grăniceri în Ţara Românească, dar începuturile instituției sunt legate de anul 1864, atunci când grănicerii din Moldova s-au unit cu cei din Ţara Românească.
reporter: Vlad Ungar operator: Adrian Hrişcu editor web: Călin Țenche