După ce voluntarii din Timișoara au făcut curățenie în mai multe cartiere din oraș, acum se apucă de parcuri. Starea jalnică în care sunt spațiile verzi - cu crengi pe jos și copaci rupți după zăpada de anul trecut, din decembrie - dar și lipsa de reacție a autorităților, i-a făcut pe oameni să ia problema în propriile mâini.
"Obișnuiesc să mă mai plimb pe aici, să-mi petrec timpul și uitați-vă și voi, vă place să vedeți așa chestii? Nu cred! NIci mie nu-mi place, așa că de ce să nu facem ceva în privința asta."
Sătui să vadă crengi rupte și copaci căzuți la tot pasul în parcurile din Timișoara, câțiva oameni - sportivi amatori - au pus mâna pe drujbă, topor și roabă și s-au apucat să curețe Parcul Botanic din oraș. Ninsoarea abundentă de la mijlocul lunii decembrie l-a lăsat devastat.
"Dezastruos, neplăcut. Zilele acestea pe care le stăm, am venit să dăm o mână de ajutor."
"Peisajul e mai dezolant dacă nu este îngrijit, este un parc atât de frumos și este păcat să nu ne bucurăm de el. Așa se pare, că e nevoie și de implicarea cetățenilor."
Voluntarii și-au asumat chiar și amenda pe care o pot primi pentru că au tăiat copaci fără aprobare: între 300 și 500 de lei
"Aș prefera să primesc o amendă de 3 ori mai mare decât cea normală, dacă este un regulament în acest sens. Dar nu cred pentru că ar fi culmea să își amendezi proprii cetățeni, cărora le pasă cum arată orașul."
Acțiunea voluntarilor a fost apreciată de timișoreni, care spun însă că autoritățile locale ar trebui să se ocupe de asta.
"N-au încotro și fiindcă n-au încotro, fac ei. Dar asta nu e singura problemă unde ar fi nevoie de voluntariat. Au mai multă conștiință față de cei care ar trebui să facă lucrurile acestea și din păcate nu le fac."
Se face curățenie în parcurile din Timișoara cu peste 150 de oameni, susțin cei de la Horticultura.
"Eu zic că într-o lună de zile se poate finaliza, nu sub aspectul cărării crengilor, că asta în 10 zile terminăm. Dar sunt o parte din arbori care datorită zăpezii, sunt rupți de la jumătate. Trebuie intervenit prin tăieri de corecție", spune Andrei Drăgilă - directorul Societății Horticultura.
Acțiunea voluntarilor din Parcul Botanic nu este singulară. La mijlocul lunii decembrie, a anului trecut, peste 20 de timișoreni au făcut curățenie în zona Gării din Nord. Pentru noul contract de salubritate din orașul de pe Bega s-au înscris 2 firme. Ofertele acestora sunt încă evaluate și nu se știe deocamdată când se concretizează, a precizat Robert Kristoff, city-managerul Timișoarei.