Adrian Adam, realizatorul emisiunii Vocile Banatului, ne spune: "La Vocile Banatului am încercat, și vreau să cred că am reușit, să intrăm în dialog cu toți cei care au ceva important și relevant de spus pentru regiunea de vest. Subiecte care ne preocupă pe toți, din administrație, politică, societate, economie sau cultură, au fost bine documentate și abordate obiectiv. Mă bucur că am putut să oferim telespectatorilor noștri ceea ce le-am promis în urmă cu un an, la debutul emisiunii".
Patrimoniul istoric, cultural și intelectual al Timișoarei, dar și păstrarea spiritului atât de des invocat al comunității au fost teme intens dezbătute. Un caz elocvent îl reprezintă casa celebrului florar Wilhem Muhle, ajunsă într-un stadiu avansat de degradare. O retrocedare controversată, vânzări succesive și intervențiile proprietarului au generat o stare de fapt care a mobilizat societatea civilă.
Corneliu Vaida, organizator de proteste: "Ceea ce se întâmplă este departe de legalitate și demersul meu a fost pentru reinstaurare a legalității. Dar cu orice preț. Miza la această casă nu este numai casa in sine, ci este cutia Pandorei care se poate deschide."
Abordări controversate ale unor momente trecute sub tăcere din istoria noastră modernă nasc întotdeauna polemici. Un cineast timișorean și-a asumat o astfel de misiune și consecințele de rigoare. Filmul documentar "Odessa" aduce în atenție pogromul comis de armata română în timpul celui de-al doilea război mondial în orașul ucrainean.
Regizorul Florin Iepan afirmă: "Eu nu mi-am propus să fac un film istoric, eu am inițiat un soi de experiment social, folosind ideea realizării unui documentar ca pretext pentru a vedea în ce măsură noi putem să ne asumăm contribuția la Holocaust pe bune."
Personalități politice au venit la Digi 24 Timișoara pentru a clarifica evenimente controversate, pentru a explica atitudini și pozitionări imprevizibile. Democrația internă de partid, funcționarea și speranța de viața a actualei coaliții guvernamentale au fost dezbătute la Vocile Banatului.
Fostul premier Călin Popescu Tariceanu, senator PNL, ne anunță: "Aș spune că e pace, din păcate nu-mi place că este liniște. Asta înseamnă că tânjesc după anumite dezbateri interne, dintr-o perspectivă ideologică".
A trecut un an plin de evenimente politice, transformări economice și sociale, presărat cu controverse și incertitudini. Vocile Banatului își propun să rămână reperul de normalitate, dialog civilizat și informație curată cu care v-am obișnuit.