”Pentru ce să mă duc dacă sunt sănătoasă? Nu mă duc, eu numai când sunt bolnavă, atunci mă duc!” După acest principiu se ghidează foarte multă lume. Chiar şi atunci când au simptome, mulţi aleg să rămână acasă. Abia când boala se agravează se prezintă la medicul de familie: - De câte ori aţi mers până acum la medic? ”De multe ori”, - Doar când aţi fost bolnavă? ”Când am fost bolnavă, da!”, - În rest nu mergeţi? ”Nu”, - Ştiţi că e obligatoriu de la 1 iunie? ”Ştim”, - Până acum aţi fost? ”Da, dar mai rar!”, - De câte ori aţi mers până acum la medic doar pentru prevenţie? ”O dată, de două ori pe an”.
Medicii de familie nu ştiu cum îşi vor mobiliza pacienţii înscrişi pe listă să se prezinte la controalele preventive. Se tem că vor fi nevoiţi să aloce bani din bugetul cabinetului, pentru că decontul de la Casa de Asigurări de Sănătate se face după numărul de persoane consultate.
”Noi nu avem alte posibilităţi fiindcă a-i mobiliza telefonic sau scriptic, ar presupune o încărcare a costurilor cabinetului şi a costurilor alocate şi a timpului alocat consultaţiei pentru oamenii care se prezintă la cabinet”, precizează Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Timiş.
O singura metodă ar fi: sancţionarea, însă măsura nu este deocamdată reglementată.
”La momentul la care el dezvoltă o patologie cu risc înalt de morbiditate şi mortalitate şi care ar fi putut fi prevenită dacă s-ar fi prezentat la această evaluare, aceşti oameni vor fi sancţionaţi să-şi achite costurile îngrijirii medicale, dacă fac o asemenea boală”, spune Elisabeta Spătaru.
Controlul preventiv se poate face oricând, începând din această lună. Persoanele care au peste 40 de ani sunt obligate să se prezinte la medicul de familie până în iunie 2015, în vreme ce pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani trebuie să îşi programeze această vizită la cabinet până în 2017.
Potrivit studiilor internaţionale, peste 10% din bolile diagnosticate în prezent ar putea fi prevenite prin astfel de controale periodice.
reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche