Jonas Berken este din Germania şi studiază medicina generală la Timişoara. Numărul limitat de locuri puse la bătaie de universităţile din ţara lui l-au determinat să devină student în oraşul de pe Bega. A fost atras, însă, şi de taxele percepute, care sunt mai mici, comparativ cu alte state: ”Taxele de studiu plătite aici sunt mai mari ca şi în Germania, dar mai mici ca şi în alte ţări. Aici trebuie să plătim 4.000 de euro pentru un an”.
Iar Jonas Berken este unul din cei aproape 200 de tineri care au venit din Germania să înveţe medicina la Timişoara. Universitatea are de gând să înfiinţeze chiar o secţie specială, unde cursurile vor fi predate în limba germană, şi nu în franceză sau engleză. 50 de locuri vor fi disponibile la această secţie.
”Am început să ne organizăm, să anunţăm în Germania, prin consulatul germnan din Timişoara şi cu ajutorul Institutului Cultural German. Trimitem cadrele noastre didactice care vor preda la această secţie pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele de limbă germană”, afirmă Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină din Timişoara.
Nu doar tinerii din Germania au profitat de taxele mici de studiu de la Universitatea de Medicină din Timişoara. Studenţi din India sau Pakistan ocupă locuri în bănci la cursurile predate de profesorii români: ”Am încercat în India, nu am găsit un loc acolo şi România a fost singura opţiune ce mi-a rămas”. - Este greu acolo? ”Da, foarte este greu şi este mai ieftin aici”, ”Sunt din Pakistan. În România este mai ieftin să studiezi, în comparaţie cu alte ţări”.