Practic, înteaga zonă din exteriorul monumentului istoric va fi reconstruită după modelul original. Administratorii Castelului estimează că în acest an la Hunedoara vor veni peste 400 de mii de turiști. Proiectul are două componente. Una dintre ele se referă la reabilitarea clădirilor vechi din zona castelului și la transformarea unei străduțe pavate în zonă pietonală, iar cea de-a doua vizează crearea de noi locuri de muncă.
„Vor fi instruiți și calificați cetățeni din Hunedoara care doresc o carieră în turism, pentru că proiectul se numește Construim viitorul cu cărămizile trecutului, și presupune refuncționalizarea întregii zone din preajma castelului și tranformarea acesteia într-o zonă atractivă turistic”, explică Costin Tinca, directorul Castelului Corvinilor.
„Casa Hursarilor este inclusă și ea în acest proiect. Construită în anul 1640, clădirea a fost folosită pe vremea respectivă ca locuință pentru cei care erau angajați la castel” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
60 de persoane vor fi angajate în cadrul acestui proiect. O parte din noii salariați vor lucra la cramă și la linia de îmbuteliere a vinului, iar o altă parte va fi inclusă în Garda Medievală. Îmbrăcați în haine medievale, cavalerii vor avea cai și tunuri și vor cinsti zilnic victoria obținută de Iancu de Hunedoara în bătălia de la Belgrad.
„În fiecare zi vor avea un spectacol undeva în jurul orei 12, pentru că după cum bine se știe. În fiecare zi la ora 12, în lumea catolică se trag clopotele în onorare căștigării acestei lupte”, povestește Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor.
„Acest proiect a fost depus de primăria municipiului Hunedoara în data de 30 martie 2016 direct la Bruxelles, pe axa prioritară Acțiuni Urbane Inovative, în valoare de 4,9 milioane de euro, rambursabili 80%”, precizează Bianca Lovaț, director Serviciu Investiții Primăria Hunedoara.
Anul trecut, castelul a fost vizitat de aproape 300 de mii de turiști. Administratorii se aşteaptă, ca în acest an, numărul turiştilor să fie mai mare cu 100 de mii.
„O idee foarte bună, pe care o așteptăm să se și împlinească.[Le-a plăcut copiilor la castel?] Foarte mult. Așa-i, copii? Daaaaa”, spune o turistă.
„Cred că este o soluție foarte bună și ar fi bine să se și pună în plan”, adaugă un alt vizitator al Castelului.
„O idee extraordinară, strălucită și binevenită atât pentru noi, ca și hunedoreni, cât și pentru vizitatorii care vor veni vara aceasta aici”, admite un localnic.
Castelul Corvinilor este implicat în alte două proiecte. Unul dintre ele, în valoare de 1 milion de euro, fonduri norvegiene, este acum în derulare și prevede realizarea unei Case a Breslelor, iar cel de-al doilea, evaluat la 7,5 milioane de euro, urmează să fie depus pentru finanțare. El vizează cel mai amplu proiect de reabilitare și conservare a întregului castel.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș