”A existat un conflict între doi masculi la cuib. Masculul care a reușit să rămână la cuib a fost foarte curios să vadă ce se întâmplă cu oul. L-a luat în cioc și l-a scăpat”, ne spune Cristian Ilea, inițiatorul proiectului.
Cu ajutorul unei camere video, viața unei berze nu mai este un mister. Transmisiunile în direct pe internet, din habitatul natural amplasat pe acoperişul școlii dintr-un sat aflat la 20 de kilometri de Timişoara, le-au stârnit interesul localnicilor. De ani buni, pasărea călătoare alege să poposească în acelaşi loc.
”Demult este cuibul ăsta aici, foarte demult. Eu sunt aici numai de 12 ani, dar mai demult este aici cuibul de barză”, susține un localnic.
Imaginile cu viaţa berzei pot fi urmărite în timp real, pe site-ul wildliferomania.com. Întreaga monitorizare a început acum un an, din pasiunea lui Cristian Ilea pentru viața sălbatică, pe care vrea să o surprindă așa cum este ea.
”Camera este instalată de un an de zile. Scopul acestui demers este de a educa și de a produce cunoaștere, dar și divertisment, în același timp”, precizează Cristian Ilea.
Imaginile transmise în direct pe internet reprezintă obiect de studiu şi pentru cercetători. Numărul berzelor a scăzut în ultimii ani la nivel naţional. În România există mai puţin de 5.000 de cuiburi.
”Ciconia - ciconia este denumirea științifică. Se numește barza albă. Este o specie rară cu statut vulnerabil în Europa. Este o specie în regres, din păcate, pentru că se axează pe o hrană pe care o alege din zone umede și semiumede”, afirmă dr. M. Kiss Andrei, cercetător științific.
La școala din Carani, elevii au dezvoltat un adevărat atașament față de specie. Copiii au găsit deja nume pentru păsările rare: ”Noi astăzi la școală le-am dată nume barzei și bărzoiului. Tina și Tinu. Sunt foarte frumoase”, ”E drăguță. Nu prea zboară. Nu zboară atât de des”.
”Despre barză pot să vă spun că am crescut odată cu ea. Eu am făcut școala aici. Urmăresc în fiecare an, din curiozitate, când vine barza, ce face barza, de exemplu ieri, copiii mi-au spus că un ou a dispărut”, ne spune Viorel Ulici, directorul Școlii din Carani.
Inițiatorul proiectului de transmisiune în direct a vieții sălbatice din România şi-a propus acum să îl dezvolte. Cristian Ilea vrea să amplaseze următoarele camere în vizuina unui bursuc şi bârlogul unui urs.
reporter: Corina Sfia
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche