George are 21 de ani și este tehnician în instalații electrice. Nu a reușit însă să-și găsească un loc de muncă în Târgu-Jiu așa că a decis să se mute în vestul țării:
”Eu sunt din Țicleni, un oraș lângă Târgu-Jiu, locurile de muncă acolo sunt limitate, traiul mai greu, salariile în ziua de azi sunt foarte mici, prețurile foarte mari și am zis să vin aici.Timișoara, altfel de gândire, alte salarii”.
Doar în luna iulie, peste 300 de persoane din judetele Olt, Gorj, Mehedinți și din Hunedoara s-au orientat către firmele din Timișoara, printr-un program de plasare a forței de muncă:
”Am demisionat toți salariații de la o firmă de pază și ne-am încurajat unii pe alții și am venit aici. E cumplit de greu acolo, salariile mici”,
”Nu-i niciun loc de servici și dacă e nu e nici 3 milioane de lei pe lună, nici atâta”,
”E foarte greu la noi cu locul de muncă. În orice domeniu în care s-ar oferi posibilitatea înițierea în acel domeniu”.
Ca să atragă muncitori, investitorii din vestul țării le oferă din momentul în care se angajează cazare și masă pentru mai bine de 3 luni.
”Foarte mulți investitori și-au deschis fabrici aici, având în vedere că forță nu se mai găsește fiind și nivelul șomajului foarte scăzut, am mers către alte zone, proiecte de relocare. Având în vedere că le se oferă și cazare și două mese pe zi pe lângă salar, din punctul lor de vedere e cea mai bună opțiune. În momentul de față Timișul este în top pe relocare”, spune Mihai Dănilă, reprezentant Adecco.
Pentru că nu a găsit muncitori suficienţi în judeţ, și fabrica de vagoane de marfă din Arad s-a orientat, de anul trecut, spre zonele defavorizate ale ţării. Așa au ajuns să lucreze în orașul de pe Mureș muncitori din Valea Jiului, Drobeta Turnu Severin sau Caracal. În prezent, 40 de muncitori din alte zone lucrează în fabrica din Arad, cei mai mulţi dintre ei ca sudori şi vopsitori. Printre ei, Sorin Stanca. Are 33 de ani, iar de 2 ani s-a mutat din Caracal, la Arad.
- Cât de avantajos este pentru dumneavoastră să lucraţi atât de departe de casă? ”Este pentru că în altă parte nu, nu se poate şi... altă soluţie nu am găsit”, afirmă Sorin Stanca.
”Le oferim cazare, o diurnă care să acopere mesele, pentru că masa de dimineaţă este asigurată”, precizează Marinela Vinesar, director resurse umane la Astra Rail Industry.
Fabrica unda lucrează le decontează muncitorilor veniţi din alte judeţe drumul până acasă, de două ori pe lună, astfel că cei care au familii pot să le viziteze regulat. Județele din vestul țării sunt campioanele pieței muncii din ultimii ani. Aici, numărul joburilor disponibile a crescut cu peste 20 de mii, iar salariile cu mai bine de 16 procente.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche