O explozie cauzată de o acumulare de gaze a distrus aproape în totalitate un apartament dintr-un bloc vechi din Timişoara. Se întâmpla în urmă cu două săptămâni, iar de atunci muncitorii se chinuie să repare conductele care nu au mai fost schimbate de când a fost dat blocul în folosinţă. La fel de învechită este însă întreaga reţea de alimentare a acestor imobile construite în urmă cu 20 sau chiar 30 de ani.
”Asta trebuie să verifice gazu... că noi nu ştim cum e cu ţevile”, - Deci rămâne în responsabilitatea lor? ”Da, a lor e”, ”Fiecare să aibă grijă de ce are în apartament. Să-şi verifice instalaţiile”, ”Poate n-au fost făcute cum trebuie, că în general se fac controale... la noi cel puţin”, spun timișorenii.
Cei care ar trebui să verifice starea instalaţiilor şi a conductelor de gaz sunt proprietarii apartamentelor, asociaţiile de locatari, companiile de gaz sau producătorii de centrale termice. Controale se fac, dar rar şi numai în urma unor sesizări.
”Recomandările noastre sunt să verifice periodic funcţionarea centralelor termice şi să evite improvizaţiile la instalaţiile de încălzire”, afirmă Nicoleta Tutunaru, purtătorul de cuvânt al ISU Banat.
Cea mai recentă explozie urmată de incendiu a avut loc zilele trecute tot într-un astfel de bloc din Timişoara. Deflagraţia a fost provocată de acumulările de gaze, din cauza ţevilor vechi, ruginite şi cu un foarte mare risc de fisură.
reporter: Maria Rohnean operator: Viorel Jiva editor web: Călin Țenche