”Nu cred că am pus în pericol sănătatea elevilor, punând vaselină pe gard, nu cred că am pus în pericol sănătatea profesorilor, ci tocmai am vrut să descurajăm această practică”. Numai că vaselina nu a descurajat chiulul elevilor: ”Mai chiulim și noi, depinde la ce ore”, - Ați sărit vreodată gardul? ”Da, nu numai o dată. Depinde, dacă nu învățăm la ore”, - Dar e un gard de 2 metri. Cum l-ați sărit? ”Pe pom”, - Cum faceți? ”Ne suim pe pom fain-frumos și sărim peste”, - De câte ori ai sărit gardul? ”De două ori”, - Anul acesta? ”Da. De la început până acum. Sunt în clasa a 9-a. Deci de două ori”, ”Cu siguranță nu este o idee bună”, - De ce?, ”Păi pe unde mai plecăm atunci? ”Vedem noi, găsim oportunități, depinde”.
Acesta este gardul înalt de doi metri pe care conducerea şcolii a pus vaselină să împiedice ca aceştia să mai chiulească de la ore. Însă chiar şi aşa, ei au găsit o variantă. Se urcă pe acest copac, pe creangă şi reuşesc să sară, fără să se murdărească.
Conducerea Colegiului Tehnic ”Valeriu Branişte” din Lugoj a luat decizia de a mânji gardurile cu vaselină după ce, în numai o lună de la începerea anului şcolar, elevii liceului au adunat peste 1.800 de absenţe, dintre care două treimi sunt nemotivate.
”Domnul director a avut ideea de pune două tuburi de vaselină pe gard pentru a-i descuraja pe elevi în a-l escalada. Deoarece se pot întâmpla şi accidente şi elevii nu conştientizează la vârsta lor acest lucru, ni s-a părut o măsură care ar putea fi încercată”, ne-a declarat Silvia Pop, director al Colegiului Tehnic ”Valeriu Branişte”.
”Nu înseamnă că până la urmă îi va opri şi nu este o metodă normală, corectă, care să ducă la rezolvarea unei probleme”, consideră Aura Danielescu, inspector școlar General Timiş.
La Colegiul Tehnic Valeriu Branişte din Lugoj învaţă aproximativ 800 de elevi.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche